0:05
Főoldal | Rénhírek
Nácik, ufók, gömbvillámok

Árják és ufók – a titokzatos kapcsolat

Az árja földönkívüliek előszeretettel turistáskodtak Közép- és Dél-Amerikában – vagy éppen Jézus szállt le az indiánok közé, hogy őket is megváltsa? A fehér idegenekről szóló legendákat, úgy tűnik, a spanyol hódítók találták ki, hogy ezzel is saját felsőbbrendűségüket hangsúlyozzák.

Takács Boglárka | 2012. május 16.

A náci árjahitről szóló sorozatunkban már volt szó árja fajvédő szervezetekről, tibeti tudományos és sportexpedíciókról, sőt még a rúnamágia is előkerült. De eddig keveset írtunk arról a témáról, ami talán a legjobban felcsigázza az internetezők fantáziáját: az árják és a földönkívüliek kapcsolatról! Ez nem véletlen, hiszen a városi legendák között igen nehéz eligazodni, azt pedig ember legyen a talpán, aki megmondja, tényleg léteznek-e földönkívüli értelmes élőlények... De lehet, hogy ez a kérdés nem is fontos? Akár léteznek idegen értelmek, akár nem, annak utánajárhatunk, mit gondoltak róluk a német nemzetiszocialisták, és fennmaradtak-e ezek az elképzelések napjainkig.

Az azték Tollaskígyó. Fehér bőrű, kék szemű istenség lenne?
Az azték Tollaskígyó. Fehér bőrű, kék szemű istenség lenne?
(Forrás: Wikimedia Commons)

Mítoszok és legendák

A weben tömkelegével találhatunk náci ufólegendákat, sőt még akár komoly vagy annak látszó könyvekben is olvashatunk a témáról. Van-e ezeknek a történeteknek bármilyen valós alapjuk? Tényleg érdekelték a nácikat a földönkívüliek, esetleg megpróbáltak-e kommunikálni velük?

Arról már korábban többször írtunk, hogy az idegen értelmes élet keresése nem huszadik századi vívmány; régebbi korok kutatói is megpróbálkoztak vele, vagy legalábbis elméleteket gyártottak arról, hogyan kellene nekiállni a kapcsolatfelvételnek. Nem lenne nagyon váratlan tehát, ha a nácik is hittek volna az értelmes űrbéli lények létezésében. Mint hamarosan kiderül, több, náci körökben népszerű eszmerendszernek is részei voltak a földre szállt felsőbbrendű, emberszerű lények, de előbb tegyünk egy rövid kitérőt a legmerészebb elmélet irányába – az interneten elterjedt teóriák szerint ugyanis a nácik egyenesen földönkívüli űrjárműveket építettek.

Repülő csészealjak? Valójában brit cukrászipari termékek
Repülő csészealjak? Valójában brit cukrászipari termékek
(Forrás: Wikimedia Commons / jo-h / CC BY 2.0)

Harmadik hadviselő fél?

Úgy tűnik, hogy a náci űrrepülőgépek létezése már a második világháború idején felmerült. Carl Gustav Jung, a neves és sokat vitatott munkásságú svájci pszichiáter 1958-ban megjelent, a repülő csészealjak pszichológiájával foglalkozó műve már beszámol ezekről az elképzelésekről. Azonban nem csak a nácikat említi. A leírás szerint a második világháború vége felé mind a szövetségesek, mind a tengelyhatalmak észleltek azonosítatlan repülő tárgyakat, amelyek fénylettek, és elképesztő manővereket írtak le a levegőben. Mindkét oldal meg volt győződve arról, hogy az ellenség csodafegyverét látta. A háború azonban véget ért, a titkos fegyverek pedig nem kerültek elő.

A brit és amerikai pilóták foo fightereknek, ’izé-vadászgép’-eknek nevezték a fénylő, szokatlanul gyorsan manőverező tüneményeket. Máig sem tudni, milyen jelenségről lehetett itt szó, és miért csak a háború vége felé jelentkezett; Jung maga a háborús konfliktus által kiváltott víziók mellett érvelt. Mások szerint gömbvillámokat láttak a pilóták, de ezzel nem jutunk sokkal messzebbre, ugyanis a gömbvillám legalább annyira tűnékeny és nehezen vizsgálható valami, mint az ufójelenségek.

Ma már a nyugati világban szinte mindenkinek van videofelvétel készítésére alkalmas mobiltelefonja, hiteles, természeti körülmények között rögzített gömbvillám-videók azonban továbbra sincsenek. Emiatt több kutatócsoport már azt is felvetette, hogy elképzelhető, a gömbvillámok hallucinációk. Gömbvillámot rendszerint viharban szoktak látni, és az elgondolás szerint a villámcsapások által okozta elektromágneses ingadozások az epilepsziára hajlamos emberekben vizuális hallucinációkat válthatnak ki. A laborban létrehozott gömbvillámszerű jelenségek mindenesetre egyelőre nem igazán hasonlítanak a természetes környezetben észlelhető gömbvillámra.

Gömbvillámot ábrázoló tizenkilencedik századi metszet
Gömbvillámot ábrázoló tizenkilencedik századi metszet
(Forrás: Wikimedia Commons)

Az elveszett titkos tudás

Azt tehát láthattuk, hogy a német nemzetiszocialisták sem tudták mire vélni azokat a repülő tárgyakat, amelyeket mások nekik tulajdonítottak. De hittek maguk a nácik a földönkívüliekben? Elsőként szögezzük le, hogy sosem volt egységes nemzetiszocialista világkép, a nácik által kedvelt több elméletet is bemutattunk már korábban részletesen. A különböző bizarr eszmék hívei azonban olykor igencsak hasonló következtetésekre jutottak. Hörbiger jégvilág-elméletében, Jörg Lanz teozoológiájában és List mágikus vízióiban közös elem, hogy a régi korok emberei felsőbbrendű tudás birtokában voltak, de ez a tudás valamilyen kataklizma során elveszett; sőt ezeket az elképzeléseket még a szélsőjobboldalra nem igazán besorolható Blavatsky asszony misztikus világképében is megtalálhattuk. Ezek a szerzők mind úgy gondolták, hogy saját népük, emberfajtájuk – azaz a nyugati, fehér, „árja” ember – az ősi felsőbbrendű faj leszármazottja, mondhatni jogutódja. A titkos tudás maga pedig egyenesen az égből ered.

Földönkívüli űreszközök sci-fi témájú szovjet bélyegen
Földönkívüli űreszközök sci-fi témájú szovjet bélyegen
(Forrás: Wikimedia Commons)

Az égből érkezett emberszerű lények valóban sok kultúra mitológiájában megtalálhatóak, habár általában nem szoktak kimondottan fehérek lenni. Nem kell messzire mennünk: a Bibliában is szerepelnek földre szállt óriások, akik a nefilim nevet viselik. A szó a npl gyökből ered, aminek jelentése a lehullással, leeséssel, illetve átvitt értelemben a bukással kapcsolatos. Most nem tudjuk végigvenni az összes nép hasonló legendáit, úgyhogy csak egy olyan, földrajzilag igen távoli példát hozunk még, amely az árjahívők érdeklődését is felkeltette.

Virakocsa inka istenség az inka mítoszok szerint többször is leszállt a Földre, sőt fiait is elküldte, hogy tanítsák az embereket. Az inkákat aztán igazán nem lehet azzal vádolni, hogy árják lettek volna, vagy mégis? A spanyol hódítások során több krónikás is leírta, hogy Virakocsa és a régió más hasonló istenségei, mint például Ketzalkóatl, a Tollaskígyó, egytől egyig fehér bőrűek voltak; ezért aztán az indiánok nagy tisztelettel fogadták a spanyolokat, mint az istenek rokonait. A történetbe csak ott csúszik hiba, hogy magukon a spanyol leírásokon kívül semmilyen forrás nem maradt fenn, ami a földre szállt istenek világos bőrszínére utalna. A legvalószínűbb, hogy ezt a legendát a hódítók saját gyarmatosító tevékenységük igazolására találták ki.

A Tollaskígyó fennmaradt színes ábrázolásain sötét bőrű
A Tollaskígyó fennmaradt színes ábrázolásain sötét bőrű
(Forrás: Wikimedia Commons)

Érdekes módon ma a szélsőjobboldaliakon kívül még a mormon vallás hívei pártolják a közép- és dél-amerikai fehér istenségek eszméjét, mert szerintük maga Jézus Krisztus látogatott el az indiánokhoz, hogy őket is megváltsa.

Däniken és elvtársai

Napjainkban egész „alternatív régészeti” irányzat létezik, amely az ősi űrhajósok (ancient astronauts) létezését kívánja igazolni. Az ősi űrhajósok hívei a hagyományos tudomány érvei által nem zavartatják magukat, gyakorlatilag minden szokatlan vagy jelenleg még megmagyarázatlan történelmi jelenséget az űrből érkezett felsőbbrendű földönkívüli lények beavatkozásának tudnak be.

Az irányzat talán legismertebb képviselője Erich von Däniken svájci német műkedvelő régész, aki számos könyvet írt és dokumentumfilmet készített az ősi űrhajósokról, sőt még vidámpark-szerű intézményt is építtetett nézetei népszerűsítésére. Däniken jó ideig azt állította, megtalálta a fehér bőrű indiánokat, akik a mai napig föld alatti barlangokban őrzik az ősi tudást... De erről már csak sorozatunk következő részében lesz szó, amelyben meglepő csavarral a magyar történeti nyelvészet is előkerül!

További olvasnivaló, felhasznált irodalom

Jung, C. G. (1958/1993): Titokzatos jelek az égen. Budapest: Kossuth.

Hall of Maat (esszék az alternatív régészetről)

Cooray, G., Cooray, V. (2008): Could Some Ball Lightning Observations be Optical Hallucinations Caused By Epileptic Seizures? The Open Atmospheric Science Journal, 2: 101–105.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (14):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2014. április 2. 10:42
14 mederi

Gömbvillámmal akkor találkoztam, mikor egy fülledt, viharos nyáron nyitva volt az ablakunk, és feltehetően az ablak melletti külső falra szerelt villámhárítóról (ami nyomós (fedett) kútba vezette a villámot) leszakadt egy gömb alakú, közepes labda alakú ("passzívan tüzes", talán nem világító, de mivel nappal volt, ez nem biztos) képződmény, ami olyan magasan haladt vízszintesen, szép komótosan, hogy az éjjeliszekrény felett kb. 30 cm-re becsapódott a falba, ahol a vakolat alatti kis drótot találta meg, majd "kisétált" az előszobába, ott a mennyezeti lámpa búráját kilukasztotta, majd a lépcsőházba "vonult", ahol előbb a villanyórát törte daraboka, végül a hátsó bejárati ajtó nyitott kis ablakán keresztül távozott.

Na ez nem UFO volt az biztos! A szomszédok az ablakukból látták, hogy a villámhárítónk kb. éppen a mi szobai eseményünk alatt vörösen felizzott nagy csattanások közepette..

-Az, hogy éppen háborús időszakban miért fordulhat elő sok gömbvillám, ki tudja.. Talán nem is igaz..:)

10 éve 2014. április 2. 10:26
13 mederi

-Népek "árja" mint áradata találó, mert az árják tényleg sokan vannak, úgyhogy az elnevezés magyarul is helytálló..ha, ha, ha.. Persze az érintettek általában nem tudnak magyarul, nem értenék a vicces célzást..:)

-Tollaskígyó nagyon harcias kinézetű, és mintha a kígyó íjat mintázna.. Ha a hadviselés (nap-) istene lehetett az ábrázolás, talán a "tüzes nyíl" képzetét is hordozta, ahogyan a Nap is "tüzes szekéren jár"-t régi hiedelmekben, és tüzes (égető, felperzselő) nyilait a földre szórta (ami esőhiányos nyári időszakban valóban katasztrófákat, pusztulást okozott)..

11 éve 2012. május 17. 16:07
12 Zeller Ede

szvsz itt egy istenségről van szó, akinek van tisztes magyar neve, mégpedig tollaskígyó. egyébként nekem a Quetzalcoatl is megfelel, annál is inkább, mert erre a gugli 16,5 millió találatot hozott ki. éppen ezért, teljesen felesleges még plusz egy fonetikus magyar nevet is gyártani neki.

11 éve 2012. május 17. 15:59
11 Fejes László (nyest.hu)

@Savior: Persze, az sem helytelen, de az nem a magyaros átírás. Egyébként mi nem hibáztatjuk egyik átírást sem...

11 éve 2012. május 17. 15:39
10 Savior

@Fejes László (nyest.hu): Na ennyire nem néztem meg, de tényleg. :)

Viszont a 440 000 találat Quetzalcóatlre sokkal inkább annak meggyökeresedésére érv (még ha ennek egy jó része persze biztos külföldi dolog, reptér neve, stb.), nem? Amúgy én is így ismertem.

11 éve 2012. május 17. 12:45
9 El Mexicano

@Fejes László (nyest.hu): Hát én speciel nem tudok róla, hogy ez meggyökeresedett alak lenne. Én eddig csak Quetzalcóatlként találkoztam vele. De természetesen lehet, hogy ez csak az én tájékozatlanságom.

11 éve 2012. május 17. 11:01
8 Fejes László (nyest.hu)

@Savior: Bocsi, de az a 73 mind El Mexicano kommentje... :)

Lehet, hogy ritka az az 575, mert ritkán használják. De ha használják, így használják.

11 éve 2012. május 17. 10:29
7 Savior

@Fejes László (nyest.hu): Biztos vagy benne, hogy az 575 találat 73-mal szemben statisztikailag szignifikánsnak minősül, amikor pl. Alekoszra ez a szám (csak magyar oldalon) 1 710 000? Ez semmilyen szinten nem nevezhető meggyökeresedettnek.

11 éve 2012. május 17. 09:28
6 Fejes László (nyest.hu)

@El Mexicano: Ha egyszer egy névnek meggyökeresedett alakja van, akkor az hiába jött létre tévedés, félreértés folytán, akkor az már úgy marad.

11 éve 2012. május 16. 21:23
5 El Mexicano

@El Vaquero: Attól függ, mit akarsz jelölni. Az aztékban van hosszúsági megkülönböztetés, a hangsúly viszont kötött, azaz minden szó másodéles. Ergo, érdemesebb a hosszúságot jelölni, mert annak van megkülönböztető szerepe, nem pedig a hangsúlynak.

@Fejes László (nyest.hu): Miért ne? Tök hülyeség egy idegen szót úgy leírni (főleg, ha nincs hivatalosan magyarosítva), hogy két-három betűt magyarosítunk belőle, egyet meg nem?! A Ketzalkóatl írásmód azt sugallja, mintha itt a <tz> egy eltérő hangcsoportot jelölne a magyar <c>-től, amikor szó sincs erről. Ezen az alapon a cunami miért nem tszunami?

11 éve 2012. május 16. 20:51
4 Fejes László (nyest.hu)

@El Mexicano:

www.google.hu/#q=Kecalkóátl

www.google.hu/#q=Ketzalkóatl

Tényleg ebben a cikkben jött volna el az ideje a reformnak?

11 éve 2012. május 16. 20:28
3 El Vaquero

A "c" után az a nem inkább "a", azaz "kecálkóátl"?

Végre tudom mit jelent. INyŐ kérdőívében olvasva azt sem tudtam, hogy eszik vagy isszák.

11 éve 2012. május 16. 18:37
2 El Mexicano

A Tollaskígyót, ha fonetikusan írod magyarul, akkor inkább "Kecalkóátl", mivel a [tz] a magyar [c]-t jelöli, és nemcsak az [o], hanem a második [a] is hosszú az aztékban. Ha pedig a spanyol helyesírási szabályok szerint írod, akkor viszont Quetzalcóatl. A kettő keverése szerintem nem túl szerencsés.

11 éve 2012. május 16. 14:38
1 Sigmoid

Jó cikk volt, "csak" a nácik ufóelméletei maradtak ki belőle... :D

Ha már egyszer a címben nácikat ígérnek, szeretne a nép nácikat látni. XD :p