0:05
Főoldal | Rénhírek

Zoom-olós és pan-neléses navigáció

A Prezi iPad-os verziója 3 nap alatt a letöltési listák élére tornászta fel magát. Az alkalmazás különlegessége, hogy a tableteken általában alkalmazott zoom-olós és pan-neléses navigáció a Prezinek születésétől alapelemei.

Ágens blog, LASZLOL | 2011. január 20.

A Prezi nem csak abban különbözik a hagyományos prezentációktól, hogy itt folyamatosan izeg-mozog, nő-csökken mindennek a mérete, hanem abban is, hogy alapvetően máshogy működik, másmilyen a felület természete. Az Ember-Számítógép Interakcióban ZUI-nak (Zoomable User Interface, zoomoló felhasználói felület) nevezik azt az interakciós stílust, amikor egy szoftverben ki-be zoomolva, illetve a sík különböző irányaiba haladva tudunk navigálni a megjelenített információban. Az átlag felhasználó leginkább a térkép-alkalmazásokban találkozik ilyen navigációval, de a ZUI-s programok (pl. fájlkezelő, oldal-térkép megjelenítő, stb.) már több évtizede léteznek. Ugyan ezek a szoftverek mindig nagy érdeklődést váltottak ki a szakemberekből, de a Prezi-t megelőzően széles körben soha sem terjedtek el.

Az elmúlt időszakban először az iPhone, az androidos telefonok, az iPad, majd a Samsung Galaxy Tab megjelenése kapcsán láthattuk, hogy a felhasználóknak hatalmas örömöt okoz az érintőképernyő által nyújtott élmény. A telefonokon és táblagépeken történő természetes interakció folyamán a júzerek a saját kezükkel tologáthatják a különöboző taralmakat, zoomolhatnak, mintha 2 újjal feszítenének szét valami, forgathatnak képeket, akárcsak a válóságban. A táblagépek iOS-es vagy androidos operációs rendszere ZUI elven működik és az alkalmazások egy része ki is használja ezeket az interakciós lehetőségeket.

A Prezi ugyan eddig is használható volt az androidos tableteken, hisz azok a flash-es tartalmakat meg tudták jeleníteni, de csak most a hét elején rukkolt elő az iPad-os verzióval. Az alkalmazás az első 3 nap alatt a kategóriájában (productivity) feltornászta magát a letöltési listák élére amerikában. Idehaza pedig az ingyenesen letölthető programok között a 2. helyen tanyázik közvetlenül az egyik valaha volt legnépszerűbb játék az Angry Birds után.

A siker okai persze nagyrészt a felhasználók lelkesedésében keresendőek, de kicsit szentimentálisabban szemlélve az eseményeket a ZUI-s hardver és a ZUI-s szoftver románcának gyümölcsét próbálhatjuk ki az app segítségével. A visszajelzések alapján sok júzerben fogalmazódott meg, hogy a Prezi érintőképernyős táblagépekre volt kitalálva, csak eddig egy egérrel vagy egy tapipaddal kellett szerencsétlenkedniük az ujjaik helyett. A játékok már nagyban építenek a ZUI elemeire, de a “komolyabb” alkalmazások között ritkán látni zoomolható felületet. Valószínűleg a Prezi sikere után a jövőben sok ilyen alkalmazással találkozhatunk majd az app store-okban.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!