0:05
Főoldal | Rénhírek

Billentyűzet 8.0

Milyen lenne a billentyűzet, ha nem egy tízkilós vasszerkezetre fejlesztették volna ki? Most bemutatunk két lehetséges alternatívát.

Ágens blog | 2010. november 9.

Közel 140 évvel a QWERTY megalkotása után valószínűleg maga a feltaláló, Christopher Sholes sem szívesen használná ezt a beviteli módot egy pár négyzetcentiméteres kijelzőn. A 8pen nevű fejlesztőcsapat szakított a hagyomáyokkal, az androidos telefonokra már letölthető a korábbiaktól teljesen eltérő módon működő billentyűzetük.

Az Ágens blog már korábban megírta, hogy az érintőkijelzős mobilok leggyengébb pontja a gépelés, egészen pontosan az, hogy nem érezzük, mikor nyomtunk le egy billentyűt. Így állandóan a képernyőt nézzük, és próbálunk pontosan pozicionálni az ujjunkkal. Ugyan az okostelefonokon az egyes gombok már jóval kisebbek, mint az asztali gépek esetében, mégis pontosan ugyanabban a QWERTY elrendezésben használjuk őket. Az androidos készülékeken elérhető alternatív billentyűzetek, mint a Swype, vagy a BlindType nem változtat a kiosztáson, csak a predikciót okosítja úgy, hogy a hagyományos T9-nél ügyesebben javítsa ki az elgépeléseket.

A nyest.hu fejlesztési javaslata

A gépeléshez szükséges mozdulatok megjegyzését segítené, ha elvetnénk a latin ábécét, és új betűket vezetnénk be: ezek vonala megegyezne annak a mozdulatnak a vonalával, amellyel a 8penen „gépeljük”.

A QWERTY-vel nagy bátorság szakítani, hisz a legtöbben már gyerekkorukban megtanulták az egyes betűk helyét. Egy Francia cég most mégis megpróbálta az elejéről újragondolni a mobilos szövegbevitelt. A 8pen névre keresztelt programjuk nagyon eredeti és ötletes, ugyanakkor igazi előnyeit valószínűleg csak akkor lehet megtapasztalni, ha már megtanultuk használni. A beviteli elv tökéletesen alkalmas a vakon gépelésre, hisz pontos pozícionálást egyáltalán nem igényel, a kérdés csupán az, hogy hajlandóak lesznek-e a felhasználók átszokni az új rendszerre.

Volt már korábban is példa a QWERTY-től eltérő adatbeviteli eljárásra. A Dasher használatához például csak a kurzor fel-le mozgatása szüséges. Ezzel választjuk ki, hogy a jobbról-balra repülő betűk közül a megfelelőt. Ugyan ez is forradalminak tűnt a közel másfél évtizeddel ezelőtt, de ma már szinte csak a fogyatékkal élők számára kialakított speciális szövegbeviteli eszközökön találkozhatunk vele a gyakorlatban. Aki ki szeretné próbálni az 8pen-hez hasonóan a Dasher-t is letöltheti az andoridos telefonjára.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2012. február 24. 14:08
2 Sigmoid

Én teljesen egészséges vagyok, mégis megfájdult az agyam csak attól hogy megnéztem hogy hogy működik a dasher. Elképzelni nem vagyok képes, hogy emberi lény ezt hogy képes bármire használni.

13 éve 2010. november 9. 11:30
1 EdgarPE

Elképesztően jónak tűnik a 8pen, és egyáltalán nem tűnik nehezen tanulhatónak. Persze, mindent tanulni kell, hogy használni tudjuk. A querty-t is tanulni kellett. Én szívesen megtanulom a 8pen-t, bőven megéri.