0:05
Főoldal | Rénhírek

Viták az emberi jogok múzeuma körül

2014 szeptemberében nyitja meg a kapuit a kanadai Emberi Jogok Múzeuma. A tervezett tárlatokat azonban már most viták övezik.

nyest.hu | 2013. november 8.

A kanadai Emberi Jogok Múzeuma (The Canadian Museum for Human Rights; CMHR) újra megnyitja kapuit a látogatók előtt 2014. szeptember 20-án – számolt be a Global News kanadai hírportál. A megnyitó dátumát Stuart Murray, az intézmény igazgatója jelentette be.

A CMHR Winnipegben található; ez az egyetlen olyan nemzeti gyűjtemény, amely a fővárosi régión kívül helyezkedik el. Felállításának ötlete egy évtizeddel ezelőtt merült fel először, az alapkőletételre 2008-ban került sor, az építkezések pedig 2009-ben kezdődtek el. Az intézmény igazgatója „történelmi pillanatnak” nevezte az intézmény jövőbeli megnyitását. Szakértők szerint évente 250000 látogató várható a múzeumban – Kanada és a világ minden tájáról.

Az intézmény megnyitása előtt kicsit kevesebb mint egy évvel azonban már több vita is kialakult a tervezett kiállításokkal kapcsolatban.

A múzeum épülete 2012 októberében
A múzeum épülete 2012 októberében
(Forrás: Wikimedia Commons / Ccyyrree / CC CC0 1.0)

A holodomor (’éhínség, éhhalál’) a Szovjetunió történetének egyik legtöbb áldozatot követelő, ember okozta katasztrófája, amely 1932–33-ban, Sztálin uralkodása alatt 7-10 millió ember életét követelte. A holodomort gyakran ukrán holokauszt néven is emlegetik.

Az kanadai ukrán kongresszus szerint a holodomor nincs kellőképpen feldolgozva a múzeumban. Bennszülött csoportok pedig az ellen tiltakoznak, hogy a genocídium (’népirtás’) kifejezés nem használatos a kanadai őslakosokat ért atrocitásokkal kapcsolatban.

Forrás

Human rights museum to open Sept. 20, 2014

Ukrainian congress unhappy with museum

Canadian Museum for Human Rights: A decade of building

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!