0:05
Főoldal | Rénhírek

Milyen tisztelet jár az ősidőkben elhunytaknak?

Druida hagyományőrzők szerint a Stonehenge közelében talált emberi maradványokat újra kéne temetni. A régészek azonban inkább vitrinbe helyeznék a csontokat.

nyest.hu | 2013. december 20.

A Stonehenge a modern korban is törzsi harcok színhelye. Most a harcoló csapatok egyikébe a régészek tartoznak, a másikba pedig a magukat druidáknak nevező hagyományőrzők. Míg a régészek természetesen a műemlék környékén talált csontok feltárásában és kiállításában érdekeltek, addig az utóbbiak tiltakoznak az ellen, hogy őseik földi maradványait ilyen módon szentségtelenítsék meg – számolt be a The Independent.

Arthur Pendragon, a druidák vezetője amellett kampányol, hogy a feltárt csontokat temessék újra. A sok érzelemmel teli vitában az emberi méltóság tiszteletben tartása és a múlt megismerésének eszménye ütközik egymással. Talán sokan nevetségesnek tarthatják a druidákat, a Western Daily Press online felmérése szerint azonban a lakosság 93 százaléka támogatja a kampányukat. Ráadásul az utóbbi időszakban világszerte több múzeumot köteleztek arra, hogy takarják le az emberi maradványokat, illetve ne is állítsák ki őket.

Julian Richards régész szerint nagyon fontos, hogy szemtől szembe megismerhessük őseinket, hogy lássuk maradványaikat. Ez segít elképzelni őket, megteremti az 5000 évvel ezelőtt élt emberekkel a kapcsolatot. „A múltat csak úgy lehet megérteni, ha megismerjük az akkor élt embereket, ehhez pedig hozzásegít az, ha megtekinthetjük fizikai maradványaikat – főleg abban az esetben, ha ezek a maradványok elárulnak valamit arról is, hogy az illető hogyan, milyen kultúrában élt.” Richard szerint azonban néhányan úgy érzik, hogy joguk van felemelni a szavukat azoknak az ősidőkben élt embereknek az érdekében. „Én úgy gondolom, ehhez ma senkinek sincs joga, mivel nincs meg ma senki részéről az a kulturális kapcsolat, amely erre jogosítana.”

Milyen tisztelet jár az ősidőkben elhunytaknak?
Forrás: Wikimedia Commons / http://www.flickr.com/photos/e_phots / CC BY 2.0

Arthur Pendragon, a druida hagyományőrzők vezetője, akinek neve természetesen felvett név, és aki Artúr király reinkarnációjának tekinti saját magát, úgy érvel, hogy ez nem csupán druida vagy pogány ügy. „Úgy gondoljuk, hogy a régmúlt idők halottainak ugyanaz a tisztelet jár ki, mint a mostani idők halottainak. Hadd nyugodjanak ők is békében” – nyilatkozta.

A druida csoport december második hetében, a Stonehenge melletti új látogatói központ megnyitásakor csendes demonstrációt tartott. Az örökségvédelemmel foglalkozó hatóság természetesen engedélyezte a tiltakozó akciót.

Forrás

Stonehenge: Two tribes go to war – over bones

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (3):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
10 éve 2013. december 22. 06:58
3 Krizsa

Hát igen... a "józan ész" és "tudomány mindenekfelett" bizony a régészet pártján - volna.

HA a tudományt és a tudományos tevékenységet az igazság megismerésének vágya és a tisztesség jellemezné.

Csakhogy - ? - mondjuk a Jelenlegi Civilizáció többlet termelő, kb. 10.000 éves történelme óta ez még soha nem jellemezte a tudományt. Talán csak a matematikát kivéve, de a ma már a fizikát sem egészen.

Amit a "nemtermelők", a tudomány emberei csinálnak, azt, az ő élet szükségleteikkel, az intézmények felszerelésével és a takarítónőkkel együtt - fizeti valaki. Az államszerveződések óta a mindenkori hatalom fizeti!. A tudomány csal is, hamisít is. Iratokat, sőt embereket is eltüntet / eléget. Leleteket is eltakar, hamisan interpretál, de még meg is semmisít.

***

A zsidóság kb. 3000 éve (lényegében) nem engedi megváltoztatni a héber nyelvet. És ma már világos, hogy kizárólag ez mentette meg a kihalástól. Hiszen 2000 éven át még hazája sem volt.

Izraelben tilos kihantolni héber, vagy csak annak gyanított emberi maradványokat. Tehát ilyen temetőkben és a körzetben a régészeti kutatás is tilos. Mindehhez persze vallási parancsolatokat mellékelnek... és ma már én is egyetértek - a céllal.

S amíg a tudomány nem TISZTA (lesz-e valaha, mikor lesz az?), addig a vallástalanok jó része is egyetért mindezzel.

10 éve 2013. december 21. 23:03
2 Xebulon

Mit érezne a régész, ha a halott nagymamáját ásnánk elő és tennénk be a vitrinbe?

Megértem a tudományos vizsgálatokat, de ezeknek már nincs közük ahhoz, hogy vitrinben mutogassák a maradványokat és ezért még pénzt kérjenek.

10 éve 2013. december 20. 17:53
1 Avatar

Vajon miért gondolja a druida úr, hogy a csontokat bármennyire is zavarná a békében nyugvásukban, ha egy vitrinben nyugodnának?

Mellesleg ha már aki Artúr király reinkarnációjának tekinti saját magát, akkor ne játssza a druidát, hanem legyen keresztény, és keresse a szent Grált...