0:05
Főoldal | Rénhírek
Érvelj ésszel!

Véget ért a „Szóval!?” Országos Vitaverseny

A hétvégén lezárult a „Szóval?!” Országos Vitaverseny, amely négy hónapon keresztül, összesen három fordulón át tette próbára a középiskolások kommunikációs- és vitakultúráját, valamint EU-s tudását országszerte.

nyest.hu | 2012. május 2.

Nagy sikerrel zárult a második alkalommal megrendezett, négy hónapon át tartó Szóval?! Országos Vitaverseny 2012. A diákok bebizonyították, hogyan lehet sportszerűen, indulatok nélkül, észérvek mentén vitázni. A versenyre idén közel 150 csapat regisztrált, közülük a regionális elődöntők után 16 csapat mérkőzhetett meg a budapesti, két napos versenyen a legjobb vitázó címért. A versenyt a pécsi Leöwey Klára Gimnázium Candide csapata nyerte, jutalmuk egy tíznapos tanulmányút az Európai Ifjúsági Parlamentbe, Tallinba.

Az egyes fordulókhoz különböző vitatémákat kaptak a versenyzők, melyek mindegyike az Európai Unióhoz kapcsolódó dilemmákra vonatkozott. Az országos döntőn arról vitáztak a fiatalok, hogy vajon az EU minden tagállamának részt kell-e vállalnia az euró megmentésében?

A nyertes csapat
A nyertes csapat

A Budapesti Gazdasági Főiskolán megrendezett két napos végső megmérettetésen a pécsi Leöwey Klára Gimnázium Candide csapata nyert, akik arra is büszkék lehetnek, hogy a verseny Legjobb női szónokának választott Magyarlaki Anna Laura az ő csapatuk tagja. Az ország legjobb középiskolás vitázói hamarosan egy tíznapos tanulmányúton vehetnek részt az Európai Ifjúsági Parlamentbe, Tallinba.

Dr. Magyarlakiné Fekete Adrienne büszke diákjaira és örült a címnek. Szerinte a verseny hozzásegít ahhoz, hogy a demokrácia-tudat fejlődhessen a fiatalok körében. „Fontos, hogy elsajátítsák az udvarias, kulturált viselkedést, valamint azt, hogy egy témát több szempont szerint is képesek legyenek mérlegelni” – tette hozzá a tanárnő.

A nyertes csapatnak nehéz dolga volt, hiszen a második helyezett soproni Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium Csillagvizsgálók csapata igazán komoly érveket sorakoztatott fel. Az ő nyereményük egy prágai utazás.

A legjobb férfi és női szónok
A legjobb férfi és női szónok

Az Országos Vitaversenyt rengeteg izgalmas program kísérte. Többek közt a szervezők idén is meghirdették a Rap-szódia rap-szövegíró versenyt, amelynek során fülbemászó és vagány rap szöveget írtak a versenyzők egy megjelölt uniós témakörben a kulturált vitázás jegyében. A pályázat két nyertes rappere az országos döntőn adta elő szerzeményét a slam poetry koronázatlan királyával, a verseny védnökével, Busa Pistával.

A Szóval?! Országos Vitaversenyt idén második alkalommal finanszírozta az Európai Bizottság, ezúttal 175 000 euró értékben. Az ún. Igazgatási Partnerség Megállapodás keretében létrejött projekt az Európai Bizottság, a Külügyminisztérium és az Európai Parlament közös kezdeményezésére valósult meg. E három szervezet 2007 óta, évente meghatározott közös célok mentén valósítja meg kommunikációs terveit.

A döntő
A döntő

A több hónapos kampányt a www.szoval.eu oldal, valamint a www.facebook.com/szoval segítette, amelyek a tanárok, a diákok és a kulturált vitázás iránt érdeklődők számára foglaltak össze minden hasznos és szórakoztató információt. A csapatokat segítő tanárok képzését és szakmai támogatását a Demokratikus Ifjúságért Alapítvány és a Pillar Alapítvány munkatársai végezték. A tanárok és a diákok pedig hasznos információt kaptak a felkészülés során az EUvonal által külön erre a célra létrehozott telefonos tudakozójától.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!