0:05
Főoldal | Rénhírek

Fiatalok, vitára fel!

Tudnak vitázni az iskolások? És meg lehet-e ezt tanulni, tanítani? És ha már megtanulták, miért nem mérnék össze erejüket?

nyest.hu | 2010. március 30.

Vitatkozni sokféleképp lehet. Indulatosan, személyeskedve, érvek nélkül – de akár egymásra odafigyelve, okosan érvelve, izgalmas beszélgetést kerekítve is. Erre sarkallja a diákokat a Disputa vitaverseny, amit Debrecenben rendeznek meg – immár huszadszorra.

1993-ban tanárok egy csoportja országos civil egyesületet alapított, és céljául a 10-18 éves iskolás korosztály vitakultúrájának fejlesztését tűzte ki. A Disputa Kör Egyesületet vitaversenyeket szervez, ezek során a fiatalok játékos formában gyakorolhatják a kulturált vitatkozást.

2010. április 10-én már a 20. országos versenynek ad otthont az Erdey-Grúz Tibor Vegyipari Szakközépiskola. A verseny tételmondatot ad meg a két korosztálynak. A 12-14 évesek Szilágyi N. Sándor szavait kapják idén: „Testi születésünk urán a nyelv szül bennünket igazi emberré.” A 15-18 évesek pedig egy Szerb Antal-idézet kapcsán vitatkoznak: „A szabadság nemcsak egy nemzet magánügye, hanem az emberiség ügye is.”

Az idei versenyen 25 háromfős csapatban 75 diák méri össze a tudását. A versenyzők tíz városból érkeznek, s az idei versenyen határon túli: marosvásárhelyi résztvevők is lesznek. A debreceni középiskola mostanra hagyományt teremtett azzal, hogy évről-évre otthont ad a rendezvénynek. A versenyt egyébként az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakmai és anyagi támogatásával szervezik.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!