0:05
Főoldal | Rénhírek
Társasjátékok: Kolejka

Várj a sorodra?

Ha valóban kivárnánk a sorunkat, a végén valószínűleg semmit sem kapnánk, hiszen mások ennél jóval leleményesebbek. A seftelésen, lökdösődésen és ügyeskedésen túl jó, ha pár ezeknél sokkal kifinomultabb praktika is van a tarsolyunkban, ha mindent be akarunk szerezni, amire szükségünk van… Szerencsére mindez ma már csak játék, de az idősebb generációban akár még valós emlékeket is ébreszthet.

Gazdik Anna | 2013. február 21.

„Elnézést uram, ön nem itt állt!” – ripakodunk rá határozottan a sorban előttünk állóra, még ha csak képletesen is, majd pedig gyorsan helyet cserélünk vele. A tét nem kisebb, mint hogy el tudjuk-e küldeni nyári táborba a gyerekünket, fel tudjuk-e szerelni a konyhánkat, be tudjuk-e rendezni a várva várt kiutalt lakást, el tudunk-e menni nyaralni a telekre, vagy fel tud-e készülni a család a gyerek első áldozására. Mindehhez pedig be kell vásárolnunk, ami nem is olyan könnyű feladat...

Várj a sorodra?
Forrás: wpolityce.pl

A 70-es, 80-as évek Lengyelországában járunk, ahova a Kolejka (’sorban állás’) nevű rendkívül szórakoztató, ám mégis komoly múltidéző társasjátéka repít el bennünket. A hiánygazdaság éveiben mindenki ilyen-olyan ügyeskedéssel próbált árucikkekhez jutni, így a játék az idősebb generáció számára valódi déjà vu érzéssel kecsegtet, a fiatalabbak pedig humoros szituációkon keresztül nyerhetnek betekintést nagyszüleik életének mindennapjaiba.

 A játékban tehát minden játékos kap egy bevásárlólistát azokról az árukról, amelyeket be kell szereznie a soron következő családi eseményhez. Ehhez mind az öt családtagra szükség van (öt színes bábu), akik hétfő reggel beállnak a különböző boltok előtt kígyózó sorokba, és reménykednek, hogy aznap érkezik áru az adott boltba, és ha igen, akkor nekik is jut belőle…

Várj a sorodra?
Forrás: polskiedzieje.pl

Ha már mindenki elfoglalta a helyét sorban, kiderül, aznap melyik boltba érkezik áru, azaz élelmiszert, bútort, háztartási cikkeket, ruhát vagy elektronikai eszközöket lehet aznap könnyebben beszerezni.

Várj a sorodra?
Forrás: bi.gazeta.pl

Ezek után kezdődik a lökdösődés és az ügyeskedés, hiszen áruhiány van, ezért senki sem engedheti meg magának, hogy lemaradjon. De mit tehetünk, ha a éppen egy családtagunk sem áll jó sorban, vagy annyira hátul állnak, hogy biztosan nem jutna nekik semmi? Nos, a lehetőségek tárháza és a sorbanállók kreativitása mondhatni végtelen – legalábbis a 10 erre szolgáló akciókártya erejéig.

 Meggyanúsíthatunk például valakit, hogy kritizálta a hatalmat, és amíg őt a rendőrség igazoltatja, előrébb nyomakodhatunk a sorban. Az is előfordulhat, hogy ismerünk valakit egy másik sorban, aki – mivel el kell mennie – átadja nekünk a helyét, mások legnagyobb bosszúságára. Elintézhetjük azt is, hogy aznap megnövelt szállítmány érkezzen az adott boltba, hátha úgy több esély van arra, hogy nekünk is csurran-cseppen valami. De talán a legegyszerűbb kölcsönkérni egy csecsemőt, hiszen a gyerekes anyukákat mások kénytelenek a sor elejére engedni.

Várj a sorodra?
Forrás: dragonus.pl

Ha egyáltalán ott maradhatnak… A következő játékos ugyanis felmutathat egy előre megírt várólistát, amelynek eredményeképp a sor megfordul, és az utolsókból lesznek az elsők.

Várj a sorodra?
Forrás: bi.gazeta.pl

Hogy ezt kivédjük – és épp olyan szerencsénk van, hogy legelöl állunk és ismerjük az eladót –, megszerezhetjük az árut nyitás előtt a pult alól. Ha pedig semmit sem sikerült szereznünk, de elég bennfentesek vagyunk, még mindig megkérdezhetjük a haverunktól a helyi pártbizottságban, hogy a következő napon mely boltokba érkezik szállítmány.

Várj a sorodra?
Forrás: s.v3.tvp.pl

A nap végén a kevés szerencsés, akinek valami ütötte a markát, hazamegy, a többiek pedig úgy is dönthetnek, hogy a bolt előtt töltik az éjszakát, hogy másnap jobb pozícióból indulhassanak. Így megy ez egészen péntek estig. Ha valamit pedig végképp nem sikerült megvennünk, jóval drágábban a feketepiacról is beszerezhetjük a minden sorban megbújó spekulánsokon keresztül. A játékot természetesen az nyeri, akinek a leghamarabb sikerül megvennie a bevásárlólistájukon szereplő 10 árucikket.

Ha most bárki elkeseredett, hogy nem tud lengyelül, így nem élvezheti a játékot, annak van egy jó hírünk: a játék többnyelvű, pontosabban a lengyel alapverziót más nyelvű matricák segítségével pillanatok alatt angol, spanyol, orosz, német vagy japán nyelvű játékká alakíthatjuk.

Várj a sorodra?
Forrás: d.naszemiasto.pl

Mint ahogy korábban megírtuk, a Kolejkát 2011-ben adta ki először a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézete (IPN), azóta pedig a lelkesedés töretlen: a játékot többször újra kiadták, és mindig pillanatok alatt elkelt, 2012-ben pedig az év játéka lett Lengyelországban. A játékot Magyarországról is meg lehet rendelni az interneten keresztül körülbelül kétezer forintért. A Kolejkának egyébként már egy kiegészítése is megjelent, bár egyelőre korlátozott számban. Ebben vodkáért is sorban lehet állni, a vodkáért pedig természetesen soron kívül értékes árucikkekhez jutni. 

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!