0:05
Főoldal | Rénhírek

Üzenet a túlvilágra

Virtuális falfirkák terjednek az interneten: egy tumblres projekt híres halottakhoz intéz rövid, frappáns üzeneteket.

nyest.hu | 2012. április 3.

Többször írtunk már arról, hogy a közösségi média hogyan őrzi meg és terjeszti a klasszikus kulturális értékeket, illetve hogy hogyan népszerűsíti a tudományt. Írtunk már arról, hogy a Facebook mentheti meg a kihalóban levő nyelveket, hogy egy hagyományos műveltségi vetélkedő népszerűsíti a Facebookon az űrkutatást, és hogy YouTube-videóval pályázhatnak a diákok arra, hogy milyen fizikai kísérleteket lenne érdemes elvégezni egy űrhajón, a súlytalanság állapotában. A közösségi média titka, hogy gyors, rövid és sokszor látványos.

A Letters to Dead People (’Levelek halottaknak’) szintén a rövidséget, a gyorsaságot és a látványt ötvözi, és nem mellesleg kulturális értékekre hívja fel a figyelmünket. A Tumblren indított projekt borzasztó egyszerű és egyszerűségében megragadó. Maga az oldal híres (halott) embereknek szóló pár szavas, egy mondatos üzenetekből („levelekből”) áll. Az üzenetek valóban a címzetthez kapcsolódó leghíresebb mondásokat, sztorikat, legendákat idézik fel. Közös bennük, hogy frappánsak és humorosak. Az üzenetek dizájnja is igen egyszerű: fekete alapon fehér betűkkel állnak a túlvilágra küldött levelek.

Kedves Sigmund Freud! A te anyád.
Kedves Sigmund Freud! A te anyád.
(Forrás: Letters to Dead People)

Hogy miért hatásos a projekt? Elsősorban a tömörség és az egyszerűség miatt. De ez még nem lenne elegendő, ha nem lennének maguk az üzenetek frappánsak. Ezeket többféle szempontból is lehet csoportosítani. Tartalmuk alapján vannak például olyanok, amelyek a megszólított halott személy munkásságával kapcsolatos kulcsfogalmat idézik, és valamilyen többértelműség miatt viccesek (erre lehet példa a fenti idézet is). Vannak olyanok is, amelyek véleményt mondanak az adott szerzőről – és nem is feltétlenül pozitívat, de azért a pozitív üzenetek – szerencsére – túlsúlyban vannak.  Vannak aztán olyan üzenetek, amelyek kérdést intéznek a halott szerzőhöz. Ezek általában valamilyen, a szerző életével kapcsolatos mozzanatra utalnak.

Kedves Isaac Newton! És megetted utána azt a bizonyos almát?
Kedves Isaac Newton! És megetted utána azt a bizonyos almát?
(Forrás: Letters to Dead People)

A sort még lehetne folytatni. Az oldal olvasgatása egyrészt kellemes időtöltés, másrészt akár még hasznos is lehet, két különböző szempontból is. Egyrészt azért, mert ha nem ismerünk valakit a címzettek közül, vagy nem értjük, hogy mire utal az üzenet (ez azért néha előfordul), akkor azonnal utánanézhetünk a neten, és megérthetjük. Másrészt azért lehet hasznos, mert valamilyen egyedi, néha érzelmektől sem mentes látásmódot adnak hozzá a „halott információkhoz”. Ez által nekünk is könnyebb lehet az ilyen fajta tudáshoz való egyéni viszonyulás kialakítása, a egyébként – nem utolsó sorban – a memorizálást is segíti.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!