0:05
Főoldal | Rénhírek

Újratanulják a magyart

Magyar nyelvtanfolyamot indított, helytörténeti előadásokat és magyar műsoros estet is szervez idén a Cerna Járási Magyarok Egyesülete, amely fél éve alakult a magyar szempontból szórványvidéknek számító horvátországi településen.

MTI | 2012. február 11.

Az egyesület elnöke, Zsivics László az Új Magyar Képes Újság című horvátországi hetilapnak elmondta: szeretné, ha Cerna minden lakosa megismerné a magyar kultúrát, hiszen egykor erős magyar közösség élt a szlavóniai településen. Mint a lap internetes oldalán olvasható írás felidézi, az egyesület tavaly augusztusi alakuló ülésén 30-an voltak jelen, mára pedig már 61 bejegyzett taggal működnek.

A horvát többségű Cernán a magyar egyesület a közeljövőben szeretne helytörténeti témájú, a vidék múltbéli nemzetiségi összetételét bemutató előadásokat szervezni. Az eddigi hónapok munkájáról Zsivics László kiemelte, hogy néhány hete sikerült magyar nyelvtanfolyamot indítaniuk, amelyre 23-an jelentkeztek. Az idei évben pedig magyar műsoros estet is szerveznek.

Zsivics László a cernai szórványvidéki magyarok sorsáról saját példáját idézve beszélt. Mint elmondta, ugyan gyerekként megtanult magyarul, de idővel egyre kevesebb lehetősége adódott gyakorolni is azt, és bár mindent megért, beszélni csak nehézkesen tud. Cernán magyarul már alig beszél valaki.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!