0:05
Főoldal | Rénhírek

Újra felvételizhetnek magyarul

Magyarország kijevi nagykövete szerint örvendetes és jelentős előrelépés, hogy az ukrán oktatási miniszter napokban kiadott rendelete értelmében a következő tanévben az ukrajnai nemzetiségi iskolák végzősei – köztük a magyarul érettségizők – anyanyelvükből és nemzeti irodalmukból felvételizhetnek a felsőoktatási intézmények anyanyelvi filológiai szakaira.

MTI | 2011. november 1.

Bayer Mihály hétfőn az MTI-nek telefonon elmondta: a kárpátaljai magyarok régi óhaja teljesül azzal, hogy az ukrán oktatási miniszter rendelete, amely a felsőoktatási intézményekbe történő felvételizés rendjét szabályozza a 2012–2013-as tanévben, lehetővé teszi a középiskolai tanulmányaikat magyar, román, krími tatár vagy lengyel nyelven végző diákok számára, hogy az adott nyelvből és irodalomból felvételizzenek az anyanyelvi filológiai szakokra, ha ehhez az adott egyetem vagy főiskola hozzájárul. Úgy vélte, nagyon fontos fejleményről van szó az ukrajnai nemzetiségek szempontjából, hiszen az országban élő oroszok már korábban megkapták ezt a lehetőséget.

A nagykövet szerint az anyanyelvi felvételizés lehetőségének megnyílása az ukrajnai nemzetiségi iskolák végzősei előtt közös sikere mindazoknak, akik sokat tettek ezért, beleértve a kárpátaljai magyar és más ukrajnai nemzetiségi szervezeteket, s nem utolsósorban a magyar diplomáciát. Hozzátette: ennek folytatása kell hogy legyen, mert ha jók lesznek 2012-ben a tapasztalatok, akkor a nemzetiségi diákoknak ezt a jogát nem miniszteri rendeletben, hanem a majdan elfogadandó ukrán felsőoktatási törvényben mint automatizmust kell rögzíteni. Ennek érdekében azonban még sokaknak és sokat kell tenni – fogalmazott Bayer Mihály.

Az MTI érdeklődésére Orosz Ildikó, a Kárpátalja Magyar Pedagógusszövetség vezetője, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke hétfőn kifejtette: „az ukrán oktatási miniszter rendeletét két nap múlva fogjuk részleteiben tanulmányozni, ám első látásra elmondható, hogy az ukáz megengedi a magyar nyelvből és irodalomból való felvételizést a magyar filológiai szakokra″. Újdonság továbbá – folytatta –, hogy jövőre ismét lesz világirodalomból és világtörténelemből is felvételi, de egyelőre nem tudható, lefordítják-e majd a tesztkérdéseket magyarra, a kárpátaljai magyar iskolákban ugyanis ezeket a tárgyakat magyarul tanulják a diákok.

Orosz szerint a magyar diplomácia játszotta a kulcsszerepet abban, hogy az ukrán oktatási tárca ismét lehetővé tette magyar nyelvből és irodalomból is a felvételizést a felsőoktatási intézményekbe. Úgy vélte, az áttörést Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár és Németh Zsolt külügyi államtitkár közelmúltban tett kijevi látogatása jelentette, amikor – szinte egy időben – mindketten találkoztak Dmitro Tabacsnik ukrán oktatási miniszterrel, és felvetették előtte a kárpátaljai magyar oktatás szempontjából igen nagy problémát jelentő kérdést.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!