0:05
Főoldal | Rénhírek

Túlórázó tanárok: 11 óra plusz hetente

A tanárok túlterheltsége nem csak hazánkban probléma. A szakszervezetek most Skóciában emelték fel a hangjukat a rendszeres túlórák ellen.

nyest.hu | 2015. június 8.

A tanárok jóval több időt töltenek munkával, mint amennyit a szerződésük szerint kellene – állt egy skóciai pedagógusokat tömörítő szakszervezet jelentésében. A kijelentést egy felmérésre alapozták. Arra kértek Skóciában 3500 tanárt, hogy két héten keresztül írják fel, hány órát töltenek iskolával kapcsolatos munkával.

A felmérés során feladatokra lebontva kellett meghatározni a munkaórákat. Eszerint egy általános iskolai tanár átlagosan heti 9,3 órát töltött az órákra való készüléssel és javítással, míg a munkaszerződés erre csak 7,5 órát biztosít hetente. Emellett a tervezés heti 3,4 órát, a tanulók értékelése heti 1,3 órát, míg a jelentések készítése hetente 2,3 órát emésztett fel. Középiskolában a készülésre és javításra 8,5 órát fordítottak átlagosan a tanárok, tantervfejlesztésre pedig másfelet. Összességében a felmérés tanúsága szerint egy átlagos skót pedagógus hetente 46,5 órát dolgozik, miközben a szerződése szerint csupán 35 órát kellene munkával töltenie.

Iskolamúzeum Glasgow-ban – 1979-is itt is tanítottak és túlóráztak a tanárok
Iskolamúzeum Glasgow-ban – 1979-is itt is tanítottak és túlóráztak a tanárok
(Forrás: Wikimedia Commons / Dave Forrest / CC BY-SA 2.0)

A szakszervezetek szerint minden tanár tisztában van azzal, hogy néha az éjszakába nyúlóan kell dolgozatot javítania – de átlagosan heti 11 óra pluszmunka már több a soknál. Abban nem találtak különbséget, hogy általános vagy középiskolában tanítottak-e a tanárok, illetve hogy teljes vagy félállásban dolgoztak. Mindenki túlórázott.

Ezért a szakszervezet a skót kormányhoz és a helyi önkormányzati vezetőkhöz fordult segítségért. Véleményük szerint kimerült és túlhajszolt tanárokkal Skócia képtelen lesz arra, hogy feltornázza a hátrányos helyzetű gyerekek tudásszintjét kedvezőbb körülmények közül érkező társaikéhoz.

Forrás

Teachers in Scotland 'work an extra 11 hours', EIS survey finds

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!