0:05
Főoldal | Rénhírek

Tudor-korszak: csak egy téves elnevezés?

Nem is volt Tudor-korszak – állítja egy oxfordi történész, aki szerint az elnevezés csupán egy mítosz, és valójában nem helytálló.

MTI | 2012. május 31.

Cliff Davies kutatásai nyomán arról győződött meg, hogy a Tudor-ház uralkodása alatt szinte nem is használták a Tudor megnevezést. Egyes utalások szerint például VII. Henrik már csak azért sem alkalmazta a megnevezést, ugyanis azzal walesi ellenfelei illették magukat. VIII. Henrik pedig legszívesebben „a Lancaster és York családok egyesülésének megtestesítőjeként” beszélt magáról – ismertette a BBC online hírszolgáltató cikke.

A tudós úgy vélte, a filmek és a történelmi drámák táplálták a „mítoszt”, hogy a korabeli emberek úgy gondolkodtak magukról, mint akik a Tudor-monarchiában élnek.

„A meghatározás kézenfekvő” – ismerte el Davis, ugyanakkor sietett hozzáfűzni, hogy alapvetően helytelen. Az oxfordi kutató szakterülete, a 16. századi történelem forrásait vizsgálva bizonyosodott meg arról, hogy a Tudor uralkodóház királyait – VII. Henriktől I. Erzsébetig – saját korukban nem nevezték Tudoroknak. Mindössze egyetlen költeményben talált utalást a meghatározásra, amelyben a Tudorok után az első Stuart uralkodó, I. Jakab trónra lépéséről esik szó.

Davis elmélete David Hume történész és filozófus nevéhez köti a Tudor-korszak elnevezés megalapozását. A meghatározás azóta közkeletű lett, ugyanakkor Davis arra figyelmeztetett, hogy tartózkodni kellene a „Tudor férfiak és nők”-jellegű megfogalmazásoktól, mert ezek nem helytállóak.

Tudorok?
Tudorok?
(Forrás: Wikimedia Commons)

A tudós szerint a múlt bemutatásánál fontos, hogy olyan kép rajzolódjon ki a korabeli emberekről, amilyenek valójában voltak, és az derüljön ki, amit valóban gondoltak magukról. I. Erzsébet alattvalói a királynő alattvalóinak tartották magukat és nem Tudor alattvalóknak – magyarázta Davis.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!