0:05
Főoldal | Rénhírek
Vezetés közben is

Tilos káromkodni

„Szabályok kellenek a városnak, hogy lakosai jobban éljenek” – hangoztatta a polgármester, aki a káromkodás mellett az utcai focit, a miniszoknyát és a lenge öltözéket is betiltotta.

MTI | 2010. október 27.

Rendet és fegyelmet kíván teremteni városában a Nápoly közeli Castellamare di Stabia polgármestere. Negyvenegy tiltást vezetett be szigorú büntetéssel. Az utcán való focizás zavarja a lakosok nyugalmát, és veszélyezteti az egyébként is akadozó járműközlekedést. A nők ne viseljenek miniszoknyát, és ne mutogassák mellüket, hasukat, combjukat. A férfiak se járjanak meztelen felsőtesttel. Tilos a tengerparti házaktól a strandig fürdőruhában közlekedni.

Castellammare di Stabia első embere a szervezett bűnözés ellen küzdő államügyészből lett polgármester. Luigi Bobbio a korábbi mesterségében tanult eszközökkel kívánja felszámolni az illegalitást vagy legalábbis a szabálytalanságokat a hatvanötezer lakosú városban.

A héten fogadták el a közbiztonságtól a közerkölcsig mindenre kiterjedő városi szabályzatot, mely kizárólag tiltásokat tartalmaz. Az érthetőnek tűnik, hogy a polgármester megtiltotta a szökőkutakban való fürdőzést. Az már furcsábbnak hangzik, hogy Castellammare utcáin tilos káromkodni, még vezetés közben is. „Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy a napsütötte délolasz városban lehúzott kocsiablakkal vezetnek, és így az autóból kihallatszik a csúnya szó” – igyekezett értelmezni a La Stampa című torinói napilap.

„Szabályok kellenek a városnak, hogy lakosai jobban éljenek” – hangoztatta a polgármester, aki 25-től 500 euróig terjedő bírsággal bünteti a szabálysértőket. Hozzátette, nincsen más eszköz a bűnözés uralta Castellammaréban. Megerősítette a pedofília elleni harcot, betiltotta a kiskorúak alkoholfogyasztását és a felnőttekét is este tíztől reggel 8-ig, kampányt indított a gyerekkori elhízással szemben. Utóbbiakat az ellenzék is nagyra értékeli, azt azonban nem érti, hogy ettől még miért ne lehetne hülyének nevezni a Castellammaréban ránk dudáló másik autóst.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2010. október 27. 11:10
2 Plastic

Nem mintha sokat káromkodnék...

De azért azt ne felejtsük el, hogy maga a káromkodás is a nyelvünkhöz tartozik. Nyelvemlékünk része.

Nyelvünk védelméhez tartozó!

Ha valaki tanár, akkor merem azt gondolni, van annyira olvasott és művelt, hogy nyilván tudja, miből és honnan erednek egyes trágár szavaink. Merem azt remélni, hogy ismeri annyira a történelmi eredetét egyes szavainknak, hogy tudja, hogy a nyelvünk része egynéhány káromkodás. Álszentség volna mást állítani, sőt mi több álszentség lenne letagadni, hogy ez is hozzátesz mind a kultúránkhoz, mind a történelmünkhöz.

A nemzet akkor él nyelvében, ha önmagával a lehető legszigorúbb módon őszinte marad és nem próbál skatulyákba tuszkolva sem a múltból, sem a jelenből lefaragni!

Attól, hogy van aki neveletlen, arról nem a nyelvünk tehet, azaz nem a nyelvünkben élő káromkodás, hanem azok az emberek, akik a viselkedésükkel figyelmetlenek másokkal szemben.

Ez viszont inkább a többség, mintsem az a réteg akiket zavar, hiszen ha a többséget zavarná, nem is lenne ennyire elevenen jelen.

Bár teszem hozzá szerényen, hogy szerintem ennek a cikknek nem éppen az volt a lényege, hogy a káromkodásról alapos tanulmányt írjon, főleg nem a magyar nyelv területéről, de persze ki mit szűr le.

A miniszoknyás és fürdőruha rendelet a legmeglepőbb szerintem, ha azt nézem földrajzilag hol döntöttek így.

"Megerősítette a pedofília elleni harcot, betiltotta a kiskorúak alkoholfogyasztását és a felnőttekét is este tíztől reggel 8-ig, kampányt indított a gyerekkori elhízással szemben."

Ezt viszont okos döntésnek tartom, főleg a pedofília elleni harcot.

Bár azt nem igazán fejtették ki, hogy a felnőttek alkoholfogyasztása pontosan hol lesz betiltva náluk este tíztől.

13 éve 2010. október 27. 10:42
1 zildi

Remélem itt is nemsokára betiltják a káromkodást, a trágárságot.

Zavarja a TÖBBSÉG közérzetét.

Legalább köztereken, közlekedési eszközökön és éttermekben.

Szép kis bevétel lenne, sajnos!!!

Nem ártana a nyelv tudorainak kicsit vehemensebben képviselni a nyelvvédelmet, már bocsánatot kérek...

Én tettem négy évtizedig tanárként, s teszem ma is, főleg az interneten terjedő alpári stílusban megjelenő szövegek bírálatával...

"Nyelvében él a nemzet", és ha engedjük a kotyvalékot, ami terjedőben van, akkor rövid úton vége is lesz a magyar nyelv tisztaságának.

NE ENGEDJÜK!!!