0:05
Főoldal | Rénhírek

Így káromkodnak a Fehér Házban

A bekapcsolva maradt mikrofonok nem egyszer tréfáltak meg vezető politikusokat. Most az USA alelnöke szólta el magát – az egész világ füle hallatára.

MTI | 2010. március 25.

„Ez kurva nagy dolog” – súgta oda Barack Obamának alelnöke a Fehér Házban azon az ünnepségen, ahol az amerikai elnök aláírta a történelmi jelentőségű egészségügyi reformtörvényt. A nem éppen a sajtó nyilvánosságának szánt szavak akkor csúsztak ki Joe Biden száján, amikor az aláírási ceremónia előtt méltatta az elnök szerepét annak elérésében, hogy az Egyesült Államoknak végre csaknem általános betegbiztosítási rendszere lesz. Biden emelkedett hangulatban dicsérte elnökét, majd miközben kezet fogott vele, és mosolyogva átadta neki a mikrofont, az idézett rövid, ám velős mondatot súgta fülébe.

A gond csak az volt, hogy mindez bekapcsolt mikrofon előtt történt, és a szemfüles ellenzéki média a sajtóesemény felvételéből kihámozta Biden alig, de tisztán hallható szavait. A Fox News konzervatív csatorna híre után a liberális MSNBC televízió le is játszotta az örömét markánsan kifejező Biden szereplését. Az alelnök immár sokadik sajtó előtti elszólása olyannyira elhíresült, hogy már pólókat is lehet kapni a felirattal: „This is a big fucking deal!”

Mivel mérföldkő-fontosságú törvény aláírásáról van szó – Obama nem kevesebb mint 22 emléktollat használva kanyarította alá a nevét –, Biden mondata valószínűleg felkerül a mindenkori leghíresebb elszólások listájára. A Fehér Ház nem csinált ügyet Biden spontán reakciójából. Robert Gibbs szóvivő poénra vette az egészet, azt twittelte a hír kapcsán: „És milyen igaza van, alelnök úr”.

Biden szavai kapcsán az amerikai sajtó felidézte: az egyik leghíresebb elszólás George Bushhoz fűződik. A 2000. évi választási kampányban a republikánus elnökjelölt egy nyilvános eseményen Chicagóban észrevett egy kritikus hangú riportert, majd azt súgta oda Dick Cheney későbbi alelnöknek: ez egy „első osztályú seggfej a The New York Times-tól”. „Naná, hogy az” – reagált Cheney. A mikrofon akkor is be volt kapcsolva.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!