0:05
Főoldal | Rénhírek

Tádzsikisztán tovább távolodik az orosz nyelvtől

Egy új tádzsik nyelvtörvény tovább korlátozza az orosz nyelv használatát az országban. A lépés ugyan nem forradalmi, de a folyamat egyértelmű.

nyest.hu | 2009. október 20.

Az új tádzsikisztáni törvény szerint minden – állami intézmények közötti –kommunikációban a tádzsik nyelvet kell ezentúl használni – tájékoztat a Guarduan. Tádzsikisztán a többi közép-ázsiai országokhoz hasonlóan több mint 60 évig volt a Szovjetunió része. Az orosz nyelv hivatalos volt ebben az időszakban, és az ország ekkor vette át a cirill betűs írásmódot is.

A függetlenség kikiáltása óta azonban az államvezetés fokozatosan próbálja az orosz nyelvet visszaszorítani. Ez nem könnyű feladat, mivel a szovjet időszakban ez vált az elit nyelvévé. Nem véletlen, hogy a politikában és a gazdaságban a mai napig nagy szerepe van az orosznak.

Pedig az orosz nemzeti kisebbség aránya Tádzsikisztánban mindössze 1%-ra tehető a környező volt szovjet közép-ázsiai országok 5-18%-os arányához képest. S míg a környező országok nyelvei török eredetűek, a tádzsik perzsa nyelv: az orosz és üzbég jövevényszavak ellenére a perzsa iráni és afgán változatait beszélők is megértik.

Az 1992 óta államelnök Emomali Rahmonov egész pályafutása alatt fontosnak tartotta, hogy visszaszorítsa hazájában az orosz nyelvet. 2007-ben azzal mutatott példát, hogy elhagyta nevéből az oroszos –ov végződést. A most már Rahmon névre hallgató elnök júliusi beszédében azt is leszögezte: „Egy nép sorsa a nyelve sorsán múlik.”

Moszkva természetesen nem örül Rahmon elnök retorikájának és az új törvénynek. Oroszország hatása a térségben még mindig jelentős; becslések szerint Tádzsikisztán GDP-jének a felét Oroszországban dolgozó tádzsikok küldik haza.

Pár éve már a cirill betűk elhagyását is fontolgatják, de ez jelenleg még nincs napirenden.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...