0:05
Főoldal | Rénhírek

Szlovéniában elkészítik a helytelen magyar földrajzi nevek listáját

Március végéig elkészül a közúti közlekedési táblákon magyarul helytelenül feltüntetett földrajzi nevek listája Szlovéniában – írja a Népújság című szlovéniai hetilap internetes oldalán.

MTI | 2011. március 5.

Göncz László, a szlovéniai magyarság parlamenti képviselője 2009-ben kezdeményezte a szlovén közlekedési miniszternél, hogy a nemzetiségi szempontból vegyesen lakott területen lévő, állami hatáskörbe tartozó közutakon és autópálya-szakaszokon kijavítsák és kiegészítsék a földrajzi jelzések kétnyelvű feliratait, úgy, hogy azok megfeleljenek a magyar nyelv helyesírási szabályainak.

A kezdeményezésnek megfelelően az utóbbi hónapokban több feliratot kijavítottak, de a lap által idézett Göncz László szerint a helyzet még nem kielégítő, ugyanis akadnak még nyelvileg hibás helység-, folyó-, illetve pataknévtáblák, valamint arra is van példa, hogy például a patak neve csak szlovén nyelven van megjelölve, márpedig a vegyes lakosságú vidékeken az egynyelvű, csak szlovén felirat Göncz szerint egyértelműen törvényellenes.

A szlovén közlekedési minisztérium a javítási és kiegészítési munka tökéletes elvégzésénél számít a magyar kisebbségi szervezetek közreműködésére is, ezért a magyar képviselő azzal a kéréssel fordult a szlovéniai magyar önkormányzatok elnökeihez és a magyar nemzeti önkormányzati közösségek tanácsaihoz, hogy március végéig községük területén készítsenek jegyzéket. Ebben gyűjtsék össze a vegyes lakosságú terület országos szintű útjai, autópályái mentén lévő, hibás és hiányosan feltüntetett földrajzi neveket, hogy ezzel is segítsék a szaktárca munkáját.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!