0:05
Főoldal | Rénhírek

Szanszkrit az amerikai tanácsülésen

Szanszkritul nyitották meg a városi tanács ülését Phoenixben, az Egyesült Államok ötödik legnépesebb városában.

nyest.hu | 2010. július 9.

„Asato ma sad gamaya, Tamaso ma jyotir gamaya, Mrtyor mamrtam gamaya” vagyis: „Vezess minket a valótlanságból a valóságba, a sötétségből a fénybe, a halandóságból a halhatatlanságba” – többek között ezt a szanszkrit sort is idézte Rajan Zed az ötödik legnépesebb amerikai város, Phoenix tanácsülésén.

A hindu államférfi, a Hindu Egyetemes Társaság elnöke időről időre részt vesz egy-egy város gyűlésén, hogy ezúton is népszerűsítse a hindu kultúrát. A szanszkrit a hindu vallás szent nyelve, és egyben ezt tekintik az indoeurópai nyelvek gyökerének is. Ezen íródott például a világ legrégebbi, még mindig használatban lévő szent irata, a Rig-Veda is, amiből – a Bhagavad-Gita és az Upanisádok mellett – Rajan Zed fölolvasott. Az államférfi az OM mantrával kezdte és végezte szertartását, és még az indiaiak szent folyójából, a Gangeszből is széthintett néhány cseppet a tanácsteremben – számol be a Newswire Web.

A hinduizmus a világ legrégebbi és mintegy egymilliárd hívővel a harmadik legnagyobb vallás.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2010. július 9. 18:23
1 barna

Szerintem pontatlan megállapítás, hogy a szanszkrit nyelv az "indoeurópai nyelvek gyökere" lenne. Bár nem vagyok nyelvész, de szerintem a szanszkrit maximum a satem-idoeurópai nyelvek gyökere lehet. A centum és satem nyelvek közös gyökere szerintem nem lehetett azon a fejlettségi szinten mint a szanszkrit.