0:05
Főoldal | Rénhírek
Több német, mint osztrák

Szakokat szüntetnének meg a Bécsi Egyetemen

Egyes szakok bezárását helyezte kilátásba az egyik legnagyobb osztrák felsőoktatási intézmény, a Bécsi Egyetem rektora egy interjúban.

MTI | 2011. augusztus 15.

Heinz Engl rektor a Der Standard című lapnak nyilatkozva kijelentette, egyes szakok bezárását mérlegeli, ha nem emelik a 2013-15 közötti előirányzatokat.

A tandíjak és felvételi vizsgák bevezetéséről szóló tavalyi viták és hallgatói tüntetések után az ősz közeledtével ismét napirendre kerültek a felsőoktatás finanszírozásának nehézségei Ausztriában. A Bécsi Egyetem elsős hallgatóinak száma változatlan finanszírozás mellett várhatóan nyolcezer fővel (95 ezer főre) növekszik, a Salzburgi Egyetemre pedig eddig több német hallgató iratkozott be az idén, mint ahány osztrák.

Engl szerint az osztrák egyetemek megfelelő szinten való működtetéséhez 900 millió euró hiányzik, az általa vezetett egyetemnek pedig 150 millió euróval több forrásra lenne szüksége.

Az egyre nagyobb számban érkező német hallgatók, de a hallgatói létszám növekedése általában is növekvő gondot jelent az osztrák egyetemek számára. Németországgal ellentétben ugyanis Ausztriában 2009 óta a legtöbb egyetemi szakra felvételi vizsgák és tandíjfizetés nélkül be lehet jutni. Hogy a hallgatói "rohamot" kezelni tudják, néhány intézményben tavaly év végi szelektáló vizsgákat vezettek be, máshol megszabják a külföldi hallgatók maximális arányát.

A Die Presse című napilap arról számolt be pénteken, hogy a felvételi vizsgák és tandíjak bevezetését eddig határozottan elutasító Osztrák Szociáldemokrata Pártban (SPÖ) egyre többek hajlanak kompromisszumra a koalíciós partner Osztrák Néppárttal (ÖVP). Ennek feltétele az lehet, hogy az ÖVP viszont beleegyezzen a 10-14 évesek oktatásának egységesítésébe.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!