0:05
Főoldal | Rénhírek

Román kötőjelek magyar nevekben?

Sok romániai magyar szülő sérelmezi, hogy újabban ismét csak román helyesírással anyakönyvezik a magyar neveket.

nyest.hu | 2012. október 10.

Felháborítónak találják a magyar szülők a román anyakönyvi hivatalok eljárását, mely szerint a magyar nemzetiségű újszülötteket ismét román helyesírással anyakönyvezik – számolt be róla a székelyhon.ro.

Romániában hosszas vitát követően 2011-től hárult el minden akadály a nevek magyar helyesírás szabályainak megfelelő anyakönyvezése elől: ekkor szűnt meg ugyanis az a gyakorlat, amelynek megfelelően az összetett családneveket illetve az utóneveket kötelezően kötőjellel választották el. Az akkor bevezetett szabályozás lehetővé tette, hogy – amennyiben a nemzetiségi szülő kéri – a nevek a kötőjelek alkalmazása nélkül kerüljenek feltüntetésre az anyakönyvi kivonatban.

Májustól azonban megint változott az alkalmazandó jogszabály, mivel a Ponta-kormány ismét kötelezővé tette a kötőjelek használatát – így a liberális szellemű szabályozás alig egy évet élt Romániában.

A csíkszeredai anyakönyvi hivatal munkatársai elmondták, nem tehetnek más, mint hogy követik a hatályos rendelkezéseket, mivel munkájukat gyakran ellenőrzik és az ilyen „hibákért” büntetésre számíthatnak.

A helyzetet bonyolítja, hogy míg a kisebbségi nyelvhasználatról szóló törvény egyértelműen lehetővé tenné a magyar helyesírás szerinti anyakönyvezési eljárást, addig a frissen módosított nevek írásáról szóló törvény nem teszi lehetővé azt.

A magyar nemzetiségű szülők egyebek mellett azt is sérelmezik, hogy míg az anyakönyvet a román mellett francia és angol nyelven is kiállítják, magyarul egy sor sem található az anyakönyvi hivatalok által kiállított okmányon.

Önnek is problémája volt az anyakönyvi kivonat kiállításával? Írjon nekünk!

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (2):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
11 éve 2012. október 10. 21:09
2 bm613

@Földönkívüli: Nem feltétlenül. De szerintem inkább a keresztnévnél zavarja a szülőket a kötőjel.

11 éve 2012. október 10. 12:02
1 Sultanus Constantinus

Nem egészen értem a problémát, tudtommal az összetett családneveket Magyarországon is kötőjellel írják. Én legalábbis még nem találkoztam az ellenkezőjével.