0:05
Főoldal | Rénhírek

Romák tömeges letartóztatása, gyűlöletbeszéd Dániában

Koppenhága polgármestere és a dán igazságügyi miniszter nagyobb szigort követelt a „bűnöző romákkal” szemben. A dán rendőrség 23 romát tartóztatott le és utasított ki – bizonyítási eljárás, ítélet nélkül. Az európai romajogi központ tiltakozik.

nyest.hu | 2010. július 13.

A budapesti székhelyű Európai Romajogi Központ (European Roma Rights Centre – ERRC) hivatalos levélben és közleményben fejezte ki aggodalmát amiatt, hogy Koppenhágában 23 roma származású személyt fogtak el egy akció során. A központ „tömeges letartóztatásként” jellemezte az eseménysort, amelynek során a dán hatóságok állítólag nem egyéni gyanú alapján zártak el közelebbről meg nem nevezett, de európai uniós állampolgárságú romákat.

A koppenhágai rendőrpalota rácsos ablaka
A koppenhágai rendőrpalota rácsos ablaka

Tovább árnyalja a problémát, hogy a letartóztatásokra azt követően került sor, hogy Koppenhága polgármestere, Frank Jensen egy beszédében felszólította a kormányt, hogy hozzon intézkedéseket a „bűnöző romák” eltüntetése érdekében. A polgármester szerint a romák lopnak, ezért a rendőrségnek lépéseket kell tennie a kiutasításuk érdekében.

A polgármester romaellenes kijelentéseit követően Lars Barfoed igazságügyi miniszter illegális bevándorlóknak nevezte a kérdéses romákat, majd felszólította a rendőrséget, hogy szigorúbban járjon el ellenük. Annak ellenére, hogy a rendőrség részéről egyértelműen nem történt semmiféle nyomozati cselekmény, továbbá nem született semmilyen ítélet azokban a lopásokban, amelyeket a letartóztatott romáknak tulajdonítottak, a 23 személyt Dánia kiutasította.

Az ERRC felszólította a dán kormányt, hogy biztosítsa: a továbbiakban nem tartóztatnak le roma származású embereket anélkül, hogy kimondottan az ő személyükkel kapcsolatban bűncselekmény gyanúja merülne fel, továbbá kéri, hogy Dánia valamennyi Európai Uniós bevándorlóval kapcsolatban az EU szabad mozgásról rendelkező irányelvei alapján járjon el.

A romajogi szervezet végül azt követeli a dán kormánytól, hogy biztosítsa, magas beosztású hivatalnokai a jövőben tartózkodni fognak a rasszista és uszító jellegű kijelentésektől, gyűlöletbeszédtől.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (5):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Az összes hozzászólás megjelenítése
13 éve 2010. július 14. 20:31
5 gattófan

More !

13 éve 2010. július 13. 16:51
4 gabesz

igaza van qwaznak... és bondnak is... :)

13 éve 2010. július 13. 13:10
3 bond

azt gondolom, hogy a dán királyság zsarnokságának újabb gusztustalan megnyilvánulását éljük át! nem lehet így viselkedni! cigány emberekkel! nem ezt szokták meg! kérdezem én, nincs nekik ott horváth aladárjuk? nincs ott 1 szem kolompár se? mi gondolnak ezek a dánok? csak nem azt, hogy a cigányok törvényt tisztelő, szorgalmas, együttélésre alkalmas bizonyítottan hasznos tagjaivá válnak a társadalomnak!? mindig is tudtam, a dán rasszista nép! báncsák a cigányt, de miért!?

13 éve 2010. július 13. 11:09
1 qwaz

Igazuk van Dánoknak.