0:05
Főoldal | Rénhírek
Madagaszkár, Celebesz, szlovák volt és szlovák lesz!

„A Tátrától a Dunáig csak szlovákul!”

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) napokban megjelent gyűlöletszító óriásplakátjai miatt a főügyészséghez fordult beadvánnyal pénteken magánemberként Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke és a párt választási listáján szereplő három roma aktivista.

MTI | 2012. február 10.

Már országszerte megjelentek a szlovákiai politikai paletta jobb szélén elhelyezkedő Szlovák Nemzeti Párt új, nagy felháborodást kiváltó óriásplakátjai.

Köztük van a rasszista gyűlöletkeltés jeleit magán viselőMeddig fogunk még ráfizetni a cigányokra megváltoztatjuk feliratú, de akad olyan is, amely a kisebbségek nyelvhasználatának jogosultságát vonja kétségbe, és azt hirdeti:A Tátrától a Dunáig csak szlovákul!

A szélsőséges kijelentéseiről hírhedt Ján Slota vezette SNS azonban ezúttal több értelemben is átlépte a határt, mivel az egyik óriásplakáton Magyarország miniszterelnökét is kifigurázza. Az említett plakáton Orbán Viktor egy süllyedő csónakban ül, és karikatúrája mellett a140 éve védjük a szlovák földet Orbán hajója süllyed felirat olvasható.

A választási kampány idején több olyan óriásplakát is megjelent, amelynek a felirata kimeríti a fajgyűlölet szításának bűncselekményét” – magyarázta az MTI-nek Berényi, hogy miért is fordult a főügyészséghez.

A mostani már nem az első eset, amikor az SNS plakátjai közfelháborodást váltanak ki. A legutóbbi választások előtt a párt egy olyanHogy ne etessük azokat, akik nem akarnak dolgozni feliratú plakáttal keltett megütközést, amelyen egy aranyláncos, tetovált roma férfi ül.Nincs szó rasszizmusról, mert a képen látható férfi nem is biztos, hogy roma” – ezekkel a szavakkal utasította el Slota az őt ért vádakat. A fényképről egyébként később kiderült, hogy a rajta látható férfira egy grafikai program segítségével varázsolták utólag oda az aranyláncot és a tetoválásokat.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (19):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Az összes hozzászólás megjelenítése
12 éve 2012. február 12. 20:12
19 bloggerman77

@szigetva:

Ezt az adatot egy nívós(nak tartott) külpolitikai magazinműsorban mondták. Ezek szerint nem nívós :p bár még 16 milliós lakosságnál is necces az 1 milla Allah-hívő.

12 éve 2012. február 12. 20:08
18 bloggerman77

@doncsecz:

Ja, Nagy Bandó kabarékban nevezte eléggé nyíltan újmagyarnak a kisebbséget :)

(Érdekes visszanézni akkori kabaréfelvételeket - manapság elszánt jogvédőként ismert megmondóemberek vegytiszta rasszista poénokat sütögettek... pl. "Lakatos Ráfáel átvette atyai örökségét, 3 év 6 hónapot" - ezt pl. Farkasházy írta...)

12 éve 2012. február 12. 17:13
17 doncsecz

@Pesta: Az újmagyarnak ha jól emlékszem az országunk legismertebb kisebbségét tartották. A szüleim úgy emlékeznek ők voltak Kádár újmagyarjai :)

12 éve 2012. február 12. 17:06
16 Pesta

@doncsecz:

Az „újmagyar" kifejezés is érdekes. :)

12 éve 2012. február 12. 15:41
15 doncsecz

@bloggerman77: Hivatalosan nincsenek természetesen nemzetiségek Franciaországban, de ez nem azt jelenti, hogy ténylegesen nincsenek. A II. világháború alatt Magyarországon is hivatalosan nem voltak kisebbségek, azokat is mind vendmagyarnak, svábmagyarnak, tótmagyarnak tekintették.

12 éve 2012. február 12. 15:39
14 doncsecz

@bloggerman77: Okafogyott természetesen, de még mindig vannak akik szeretik feléleszteni, mert a németek és a franciák örök ellenfelek, ennél fogva egymással szemben revánsot akarnak venni a területért. Az ásványkincseket viszont akármikor elkezdhetik újra bányászni. Ezt nem akarom részletezni miért, mert több oka van, viszont csak annyit mondanék, hogy megújúló energia hordozókkal sem jutottak előbbre és a kőolaj nem igazán Európából jön.

12 éve 2012. február 12. 09:47
12 szigetva

@bloggerman77: „a 9 milliós Hollandiában” Hollandia lakossága (2012-es becsült adat): 16,847,007 fő (en.wikipedia.org/wiki/Netherlands). 9 millió az 1940-es évek elején volt: en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_the_Netherlands

Az Egyesült Királyságban Skócia az egyik királyság, ráadásul ott épp az az egyik probléma, hogy a skótok két helyen is szavazhatnak, a skót parlamentben is, meg a Westminsterben is, míg az angolok csak az utóbbi helyen. Ez nem összevethető a kelet-európai nemzetiségi problémákkal.

12 éve 2012. február 12. 08:57
11 Fejes László (nyest.hu)

@doncsecz: Hol, mikor írtunk ilyet?

12 éve 2012. február 12. 03:08
10 bloggerman77

@doncsecz:

A német-francia ellentét már okafogyott. Hogy miért? A válasz egyszerű: a német-francia ellentét abban merült ki, hogy ki tartja egy kézben a Rajna bal és jobbpartján lévő szénbányákat és acélkohókat...

Nos mára Rajna-vidéki acélipar összeomlott, a kőszenet pedig kiváltotta az energiatermelésben a kőolaj, a földgáz, a nem fosszilis nyersanyagok terén pedig az atom.

Anno ez olyan fontos kérdés volt a francúzoknak, hogy a 2. világháború után pénzelték a Saar-vidéki francia szeparatista mozgalmat, hogy elérjék a terület átcsatolását Fro-hoz... Ennek előkészítéseként lett önálló közigazgatási egység a Saarland, mert előtte nem volt ilyen... (tehát ez ugyanolyan "történelmi" közigazgatási egység, mint a Lehár ezredes által kitalált Burgenland...) Aztán a hidegháború miatt szükség lett az egységes és erős Nyugat-Németországra, és a franca ambícókat letörték.

Korábban meg a franciák egyfajta gépesített tatárjárás formájában letarolták a Rajna-vidéket... Múltkor láttam egy képet: Kölnben egy szórakozóhelyre kitéve a tábla: "Németeknek tilos a bemenet!" Most csodálkozik ezután bárki is, hogy milliós őrjöngő tömeg fogadta Hitlert, amikor a Wehmacht bevonult a Rajna-vidékre? :)) Úgyhogy ott is volna mit egymás orra alá dörgölni...

12 éve 2012. február 12. 02:57
9 bloggerman77

@Roland2:

Nos igen, csak felsorolás szerűen: Spanyolországban ott a baszkok az ETA-val.

Franciaországban a korzikai szeparatisták terrorcsoportjai, a ottani baszkok, a bretonok... Az angolok a jól ismert IRA-val Észak-Írországban, a skót szeparatizmus (most fognak népszavazni Skócia függetlenségről). Olaszországban Dél-Tirol ügye, ami 30 éve még terrorizmusként jelentkezett.

Akkor Belgiumot alig tartja össze valami, hogy szét ne essen egy vallon és flamand részre.

Ausztriában a karintiai szlovének, a burgenlandi horvátok mozgolódnak... és néha a 3 falunyi őrvidéki magyarság is megpróbál tenni valamit (ennyi év elszigeteltség után csoda, hogy vannak ott még magyarul beszélők...)

És akkor nem beszéltünk a muszlim-kérdésről: milliós, az európai kultúrába integrálhatatlan, és egyre gyarapodó muzulmán közösségek Nagy-Britanniában, Franciaországban és Németországban... A probléma méreteire egy adat: a 9 milliós Hollandiában már több, mint egymillió muszlim él...

12 éve 2012. február 12. 02:47
8 bloggerman77

@doncsecz:

Franciaországban vannak kisebbségek ma is, csak a hivatalos politika mindent megtesz az ellehetetlenítésükre. (pl. az anyanyelv csak negyedik idegen nyelvként tanítható...)

A németek ma nem jelentenek problémát (régebben sem), a korzikai szeparatisták robbantgattak, a francia baszkok rohamosan asszimilálódnak, a maradékot figyeli a titkosszolgálat a spanyolországiakkal való kapcsolat miatt.

A bretonok most nagyon fel vannak háborodva, mert a területüket 3 megyére akarják bontani, és minő véletlen úgy, hogy mindhárom új megyében kisebbségben legyenek a bretonok. (Ismerős? Ja éppen Szlovákiában csinálták meg ugyanezt...) Amúgy ott is megy a nyelvváltás, érdemes meghallgatni régi breton szöveget meg a mait: a mai már teljesen lecserélődött hangzókat használ, teljesen francia a hangzókészlet.

Deklaráltan csak kevés ország tagadja a nemzetiségek létezést , ilyen pl. Görögország.

12 éve 2012. február 11. 22:58
7 doncsecz

@Roland2: A nyesten is olvashattuk: Franciaországban nincsenek nemzetiségek. Tettek is róla, hogy ne legyen.

12 éve 2012. február 11. 20:37
6 Roland2

@doncsecz: Múltkor a tv-ben láttam 1 beszélgetést erről,ott azt fejtegették,h. a nagy nyugati államok valszeg azért nem nagyon pedzegetik ezt a témát,mert a saját nemzetiségeik helyzete is hagy maga után némely kívánnivalókat,lásd baszkok,katalánok,bretonok,tiroli osztrákok,stb.

12 éve 2012. február 11. 19:33
5 doncsecz

@Dvojcse: Ez nem nemzeti érzelem. Én bátran mondom, hogy az vagyok, de én nem olyat ragasztok ki mint ez az iszákos barom. Szláv vagyok én is, hasonló nevű néphez tartozom, de gyűlölöm ezt az alakot, hogy nagyon megverném. Ez nemzeti érzelem? Ez ocsmány, visszataszító és mitöbb alkoholizált állapotban teszik ezt. Fogalmuk sincs arról mi a haza szeretete, csak a gyűlölet szításában merül ki mindez.