0:05
Főoldal | Rénhírek
Košice non excusat

Sért-e az, aki sértést idéz?

Nem hajlandó bocsánatot kérni Kassa főpolgármestere azért, mert egy, a városi hivatal által áprilisban kiadott alkalmi kiadványban vulgáris jelzővel illették a magyarokat – írja a Szabad Újság című szlovákiai magyar társadalompolitikai hetilap legújabb számában.

MTI | 2011. július 5.

Az áprilisi kiadvány miatt a közelmúltban tíz kassai magyar szervezet vezetője nyílt levélben szólította fel a város főpolgármesterét, Richard Rasit, hogy kérjen bocsánatot a város magyar nemzetiségű polgáraitól. A nyílt levelet egyebek között a Kassai Magyarok Fóruma, a Csemadok, az MKP, a Márai Sándor nevét viselő polgári egyesület írta alá.

A bocsánatkérés azonban a mai napig várat magára.

A Szabad Újság szerint a sajtótermék (a Hokejový žurnál című jégkorong-szaklap rendkívüli kiadása), amelyet a 2011-es jégkorong-világbajnokság és a Kassai Napok alkalmából adtak ki, kilencvenezer háztartásba jutott el.

„A magyarok körében kialakult felháborodásra az adott okot, hogy a lap tizedik oldalán Jirka Holeček (volt jégkorongozó) tollából egy visszaemlékezés olvasható arról, hogy a csehek egykoron »kurva magyaroknak« titulálták a kassai jégkorongcsapatot” – írja a Szabad Újság.

„Nem titok, hogy a kassai jégkorongozókat a szövetségi (csehszlovák) állam idején a cseh stadionokban magyaroknak csúfolták, bár paradox módon a kassai mezt többnyire csehek hordták, akik éppen katonaéveiket töltötték. »Emlékezetes a kladnói mérkőzés, ahol az egyik szurkoló kurva magyarnak nevezett«” – áll a Hokejový žurnál rendkívüli kiadásában.

Filipkó József, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) kassai szervezetének elnöke, önkormányzati képviselő véleménye szerint ilyen sértő kifejezéseknek sehol sem lenne szabad megjelenniük, főleg nem egy Kassa városa által megjelentetett kiadványban. Az ügy legújabb fejleménye, hogy Filipkó a város június 21-i önkormányzati ülésén interpellációban szólította fel Rasit, kérjen bocsánatot a kassai magyar közösségtől.

A főpolgármester válaszában kijelentette: nem kér bocsánatot mások kijelentéséért, majd többek között hozzáfűzte, hogy hasonló megnyilvánulások jellemzik a magyar kormányt is.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!