0:05
Főoldal | Rénhírek
Párizs

Sztrájkolnak az ötnapos tanítási hét miatt

A párizsi általános iskolák jelentős részében a tanárok sztrájkja miatt szünetelt kedden a tanítás.

MTI | 2013. január 23.

Az oktatási minisztérium adatai szerint a tanároknak mintegy nyolcvan, a szakszervezetek szerint kilencven százaléka nem tartotta meg az óráit. A 662 párizsi általános iskola közül 570 vett részt a megmozdulásban, 56 százaléka teljesen zárva maradt kedden. A tanárok délután a párizsi városháza előtt tüntettek. A tanárok az ellen tiltakoznak, hogy az oktatási minisztérium vissza kívánja állítani az ötnapos tanítási hetet, amely Nicolas Sarkozy elnöksége idején lett négynapos.

Franciaországban 2008 szeptemberében szűnt meg a szombati tanítási nap az általános iskolákban, s ezzel négynaposra csökkent a francia kisiskolásoknak a tanítási hét, ugyanis az általános iskolákban szerdán nincs tanítás. A kormány tervei szerint azonban 2013 szeptemberétől szerda délelőtt is lennének tanítási órák. A vidéki iskolák 2014 őszéig haladékot kaptak a reform bevezetésére, de dönthetnek úgy is, hogy inkább a szombati tanítási napot állítják vissza szerda helyett.

A reform azt is előírja, hogy egy normál oktatási nap ezentúl nem lehet hosszabb öt tanítási óránál, amelyeket le kell csökkenteni átlagosan 45 percre. A gyerekek ezentúl sem fognak hamarabb hazamenni, mert az önkormányzatok által biztosított nyelvi, kulturális és zenei különórákat is az általános iskolákban kell majd megtartani.

Elviekben az ellenzék és a pedagógus szakszervezetek is egyetértenek azzal, hogy a gyerekek érdekében vissza kell térni az ötnapos tanítási hétre, mert Franciaországban a rövid oktatási időszakokban az iskolások túl vannak terhelve. A szakszervezetek ugyanakkor a reform elhalasztását kérik annak érdekében, hogy fel lehessen mérni, az iskoláknak mire van szükségük (hány teremre, képzett oktatóra vagy napközis tanárra a különórák idejére) az átszervezéshez. Valérie Pécresse korábbi kormányszóvivő, Nicolas Sarkozy volt oktatási minisztere szerint a „rosszul előkészített reform” tönkreteszi az általános iskolák és a családok életét, valamint az önkormányzatok működését is nehezíti.

Bertrand Delanoe, Párizs szocialista főpolgármestere kedden azt mondta: „Mindenkit meghallgatunk. Minden valós problémára választ keresünk. Mindent megteszek, pénzügyi téren is. De a lényeg a párizsi gyerekek élete, az, hogy még nagyobb esélyt adjunk nekik a tudományhoz, a kultúrához, a sporthoz való hozzájutáshoz, ezért nem fogok meghátrálni” – fogalmazott a főpolgármester a sajtó képviselőinek tartott újévi köszöntőjében a városházán.

A fővárosi önkormányzat a polgármester ígérete szerint a 6,6 millió eurós állami támogatáson kívül 5 millió eurót biztosít az átszervezéshez. Delanoe szerint az általános iskolások jelenlegi oktatási ritmusa a felnőttek életritmusának felel meg, amin minél előbb változtatni kell. A főpolgármester jelezte: „hajlandó a párbeszédre” és a „további pénzügyi erőfeszítésekre”, ugyanakkor hozzátette: „nem hátrál meg az első akadálynál, mert a reform a gyerekek érdekét szolgálja”.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!