0:05
Főoldal | Rénhírek

Őrült hírek karácsonyra az orvostudomány világából

Az orvosi várókból eltűnő újságok tudománya, a férfiak hülyeségének igazolása, karácsonyfa-alakú EKG és hasonló nyalánkságok találhatóak a The BMJ magazin karácsonyi számában. Ismerje meg az orvostudomány sokféleségét!

nyest.hu | 2014. december 20.

A karácsonyi őrület a boltokban és az utcákon lassan a tetőfokára hág. Aki pedig már mindennel készen vagy, vagy egyszerűen elege lett a készülődésből, kikapcsolódásképpen föllapozhatja a The BMJ idei karácsonyi számát. Ebben ugyanis igen szórakoztató és rendkívül tudományos tanulmányokat olvashatunk az orvostudomány világából. Idén például hiánypótló kutatás készült arról, hogy miért nincsenek friss magazinok az orvosi rendelők váróiban. De azt is sikerült végre tudományosan igazolni, hogy a férfiak idióták, és az idióták hajlamosak őrült dolgokat cselekedni. Ha pedig Önnek karácsonyfa-alakú az EKG-ja, jobb, ha megkérdezi kezelőorvosát, gyógyszerészét...

A The BMJ egy brit orvosi hetilap; egyben a világ legrégebbi orvostudományi folyóirata; 1840-ben alapították, és azóta jelenik meg. A betűk a British Medical Journal név rövidítéséből származnak – 1988-ig ez volt a lap hivatalos neve; 1988-tól BMJ lett, 2014-ben pedig hivatalosan The BMJ-nek nevezik. Immár hagyománynak számít, hogy a karácsonyi dupla számban vicces, kicsit abszurd kutatások számára nyújtanak publikációs lehetőséget. A módszerek, és a stílus természetesen a legkomolyabb értelemben tudományos, a kutatások tárgya azonban kevésbé „mainstream”. Az alábbiakban néhány fontos tudományos eredményről számolunk be, amelyekről a The BMJ karácsonyi számában olvashatunk.

Miért nincsenek friss újságok a rendelők váróiban?

Biztos már Ön is nagyon sokat gondolkodott azon, hogy ha bemegy egy orvosi rendelőbe, szinte törvényszerű, hogy lejárt szavatosságú, és jellemzően unalmas lapokat talál. Pedig az ember ebben a helyzetben igazán szeretné valamivel elütni az időt, kicsit másra terelni a figyelmét. Arról nem is beszélve, hogy olykor annyit kell várnia, hogy akár a Háború és békét is ki tudná olvasni... De mi lehet ennek a furcsa jelenségnek az oka?

Többféle hipotézist is fölállíthatunk. Lehetséges, hogy az orvosok vagy a rendelői asszisztensek nem figyelnek eléggé, és csak ritkán vesznek új lapokat a váróba. De az is előfordulhat, hogy a rendelőbe ugyan érkeznek mindig friss újságok, csakhogy valamilyen csodás módon mindig az új lapok tűnnek el a váróból, és csak a régiek maradnak. A tudomány ma már van annyira fejlett, hogy magyarázatot találjon a jelenségre – egy sokak számára égető problémára adva ezzel megbízható választ. 

A lapok eltűnnek
A lapok eltűnnek
(Forrás: flickr)

Az aucklandi egyetem kutatói azt találták, hogy az orvosi rendelőkben ugyan próbálják frissen tartani az újságkínálatot, mégis rendszerint csak a régi, komolyabb magazinok maradnak meg a helyszínen, az aktuális bulvárlapok pedig rendre eltűnnek. Ennek az oka pedig az, hogy az enyveskezű betegek a friss, izgalmas bulvárlapokat elfelejtik visszatenni a helyére, azaz lenyúlják. A tudósok a kutatásban 87 újság sorsát figyelték meg egy új-zélandi rendelőben 2014 áprilisában és májusában. A vizsgálatot azonban 31 nap elteltével föl kellett függeszteni: ennyi idő alatt ugyanis a kísérleti alanyok közül az összes bulvárlap eltűnt. „További várótermi kutatást igényelne annak a feltárása, hogy ki vagy mi felelős a pletykalapok eltűnéséért” – nyilatkozta a vizsgálatot vezető egyik tudós.

 A kísérlet eredményeit általánosítva havi 41 eltűnt újsággal számolhatunk, amelyek egyenként átlagosan 3,2 fontba kerülnek. Nagy-Britanniában 8000 váróteremmel számolva ez 12,6 millió fontot jelent havi szinten. Ezt az összeget talán lehetne hasznosabb dolgokra is költeni az egészségügyben...

Tudományos tény: a férfiak idióták

Nem árt tudnunk így karácsony előtt, hogy immár tudományosan is bebizonyították, hogy a férfiak idióták, és az idióták hajlamosabbak őrültségeket csinálni. A statisztikákból eddig is kitűnt, hogy a kórházak sürgősségi osztályaira jóval több balesetet szenvedett férfi kerül, mint nő. Azt is tudjuk, hogy balesetekben több férfi veszti életét, mint ahány nő. A kutatók most a Darwin-díj jelöltjeit vizsgálták meg a nemek tekintetében...

A Darwin-díjat posztumusz ítélik oda olyan szerencsétlenül járt embereknek, akik saját hibájukból valamilyen fatális tévedés, tévesztés folytán haltak meg. A díj azért kapta Charles Darwinról a nevét, mert a díj alapítói szerint a díjazottak valójában saját maguk „kiszelektálásával” (megölésével) az emberi faj jobb hosszú távú túlélését biztosítják. Darwin-díjas lett például a michigani James Burns, aki úgy feküdt a saját teherautója alá megjavítani azt, hogy a kocsi még mozgott. Egy lengyel gazda pedig azzal nyerte el a hírnevét, hogy hencegésből levágta egy láncfűrésszel a saját fejét; ő is megkapta a díjat. De a díjazottak közé került az a terrorista is, aki rossz címre küldött egy levélbombát, így azt visszairányították a feladóhoz, és ő gyanútlanul fölbontotta a borítékot...

A hülyeség öl!
A hülyeség öl!
(Forrás: cloudinary.com)

A Newcastle Egyetem kutatói az elmúlt húsz év Darwin-díjasainak vizsgálatából azt derítették ki, hogy 413 jelölésből 332-ről bizonyosodott be, hogy valódi esetről volt szó. Ezek közül a kutatók kihagyták azokat az esetek, amelyekben férfi-nő párosok szerepeltek, akik együtt követtek el valami meggondolatlan marhaságot. Így 318 vizsgálandó eset maradt. Ezen a mintán vizsgálták meg a nemek megoszlását. Az eredmények szerint az esetek közül 282-ben volt férfi, míg csupán 36-ban volt nő az áldozat. Az esetek 88,7 százalékában tehát férfiak követik el a fatális idiótaságokat, ami statisztikailag szignifikánsnak mondható. Az új kutatás tehát igazolta azt a korábban megfogalmazott hipotézist, hogy a férfiak idióták, és az idióták inkább követnek el őrültségeket, mint a normálisok.

Hasonló őrültségeket idén karácsonykor is olvashat a The BMJ magazinban...

Forrás

The science of why magazines are always out of date in GPs waiting rooms

'Men are idiots and idiots do stupid things,' study finds

The Christmas tree sign: a diagnostic tool for ECG connoisseurs

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!