0:05
Főoldal | Rénhírek

Fogyjon étcsokoládéval! – Egy szenzációs diéta töténete

Az étcsokoládé hatékonyabbá teszi a diétát! – Elég hihetetlennek hangzik, de egy kutatás eredményei mutatták ki ezt...

nyest.hu | 2015. június 11.

Az elmúlt hetekben több nemzetközi online lap tudományos hírei között lehetett olvasni a fantasztikus hírt, amely szerint étcsokoládé segítségével hatékonyabban lehet fogyókúrázni, mint nélküle. Elég hülyén hangzik, az tény. Ellentmond az alapvető biológiai ismereteinknek is. De a cikkek egy tudományos kutatásra hivatkoznak, amelynek szerzője Johannes Bohannon, táplálkozástudománnyal és egészségmegőrzéssel foglalkozó tudós, aki egy német tudományos intézetben dolgozik, és a tanulmányát az Archives of Medicine online tudományos folyóiratban publikálta. Elhiggyük vagy sem?

Johannes Bohannon valójában John Bohannon; de nem kutató, hanem újságíró. Kísérletet valóban végzett; de a célja nem az volt, hogy bebizonyítsa, hogy az étcsokoládé fogyaszt, hanem az, hogy bebizonyítsa, hogy a szabad hozzáférésű lapok, és persze a híroldalak tudományos rovatai nem képesek megkülönböztetni a valódi tudományos eredményeket a kamutól. A kísérlet jól sikerült: a kamu tudományos kutatás eredményeit valóban sokan leközölték, és emberek millióinak a szemében csillanhatott föl a remény, hogy a csokoládé valóban fogyaszt. De Bohannon a nyilvánosság elé állt, és leírta, mi az igazság.

A klinikai vizsgálatot, amelyről a tanulmányban beszámol, valóban elvégezte. A kutatás azonban teljesen kamu módszerekkel készült,  és a célja nem az volt, hogy az étcsoki pozitív hatásait vizsgálja, hanem hogy bebizonyítsa, milyen könnyen címlapra kerülhet egy áltudományos eredmény, ha kellőképpen szenzációs, és ha olyan népszerű és sokakat érintő témában íródik, mint a fogyókúra. A „kutatásban” Bohannon segítségére volt Peter Onneken és Diana Lobl, két német újságíró, akik  a fogyókúrabiznisz működéséről készítenek dokumentumfilmet.

A klinikai vizsgálat elvégzésében egy orvos is segítségükre volt; ő vonta be azt a mintegy 15 embert (!), aki részt vett a kísérletben. Az önkénteseket három csoportba osztották: az első csoport tagjai szénhidrátszegény diétán voltak; a második csoport tagjai ezt a diétát kiegészítették naponta 42 g étcsokoládéval; a harmadik volt a kontrollcsoport, ők ugyanazt ették, mint amit egyébként szoktak. A kutatók a kísérlet ideje alatt rögzítették a résztvevők testsúlyát, vérképét, illetve az alvási szokásaikat, valamint a közérzetüket – összesen 18 különböző mérést végeztek el. A kísérlet 21 napon át zajlott.

Fogyjon étcsokoládéval! – Egy szenzációs diéta töténete
Forrás: Wikimedia Commons / Jack Oughton / CC BY-SA 3.0

Az eredmények pedig azt mutatták, hogy a csokievő csoport tagjai 10 százalékkal gyorsabban adták le a kilóikat, mint azok, akik csokoládé nélkül diétáztak. Az eredmények azt is megmutatták, hogy a testsúlycsökkenés a csokievők esetében tartós volt: három hét elteltével is megmaradtak a leadott kilók, ellentétben a csokoládé nélkül diétázókkal, akik visszaszedték azt, amit lefogytak.

Olvasóink már nyilván rájöttek, hogy a kutatás eredményeinek a kulcsa a rendkívül kis mintában, illetve a 18 különböző változóban keresendő. Összesen 15 fő vett részt a kutatásban; így egy-egy csoportba pusztán 5-5 fő tartozott. Semmilyen körülmények között nem lehet levonni komoly következtetést ötfős minta alapján. A másik módszertani probléma, hogy a vizsgált változók száma pedig főleg az alapsokasághoz képest igen nagy volt: személyenként 18-féle adatot rögzítettek. A kis minta és a változók nagy száma együttesen megnövelte annak az esélyét, hogy „furcsa” összefüggésekre bukkanjanak – például arra, hogy a csokievés összefügg a fogyással.

Bohannon arra kívánta felhívni a figyelmet a „kutatással”, illetve annak publikálásával, hogy mennyire sokszor fordulnak elő – főleg életmóddal, illetve egészséggel kapcsolatosan – nagyon hasonló módszerekkel elért eredmények a lapok tudományos rovataiban.

Forrás

How, and why, a journalist tricked news outlets into thinking chocolate makes you thin

I Fooled Millions Into Thinking Chocolate Helps Weight Loss. Here's How.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!