0:05
Főoldal | Rénhírek

Ön meg tudja fejteni ezt a kardfeliratot?

A középkori kardokkal ma nem harcolni kell, hanem meg kellene fejteni rajtuk a feliratot. Kódfejtők előnyben!

nyest.hu | 2015. augusztus 12.

A British Library nemrégiben nyílt Magna Carta: Law, Liberty, Legacy (Magna Carta: törvény, szabadság, örökség) című kiállításán megtekinthető egy nagyon szép állapotban megőrzött kétélű kard, amelyet az 1200-as években használhattak. A kardon pedig titokzatos felirat látható, amit eddig senkinek nem sikerült megfejteni – számol be a Popular Science.

A középkori fegyvert 1825-ben a  lincolnshire-i Witham folyóban találták meg; a kard közel egy méter hosszú és majdnem másfél kilós. A kard igen jó állapotban őrződött meg, és van rajta egy mindmáig megfejtetlen felirat a kardlapon:

+NDXOXCHWDRGHDXORVI+

Ön meg tudja fejteni ezt a kardfeliratot?
Forrás: Wikimedia Commons

Az Utrecht University munkatársa, Marc van Hasselt elmondása szerint Európában az 1200-as években igen elterjedtek voltak a feliratos kardok; tucatnyi ilyet találtak Angliától Lengyelországig, Svédországtól Franciaországig. Vannak közöttük olyanok, amelyeken nagyon hasonló stílusú betűk olvashatóak; és néhányról megállapítható, hogy valószínűleg ugyanabban a kovácsműhelyben készülhettek. „A Witham folyóban talált titokzatos kardon használt X-ek például egy svédországi kardéira hasonlítanak” – mondja a kutató.

A szakértők szerint a felirat latinul lehet, ami persze a korszakot tekintve egyáltalán nem lenne meglepő. De hogy mit is jelentenének az egymás utáni betűk, azt mindmáig nem sikerült megfejteni. Éppen ezért a British Library arra hívja a látogatókat, hogy akinek van ötlete, hogy hogyan olvasható a felirat, segítsen nekik megfejteni. Talán ha egyet sikerül kisilabizálni, akkor a többi már könnyebben fog menni. Vannak ugyanis más titokzatos kardfeliratok is:

+BENEDOXOFTISSCSDRRISCDICECMTINIUSCSDNI+

+DIOXMTINIUSESDIOMTINIUSCSDICCCMTDICIIZISI+

Ezt a kardot Alphen aan den Rijnben találták, Hollandiában.

Forrás

A little swordplay, a little wordplay?

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (11):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
8 éve 2015. augusztus 21. 20:01
11 Sultanus Constantinus

Az X, C, M, D pedig lehetnek akár római számok is.

Az újlatin nyelvekben az X helyettesítheti továbbá a per/por/pour ('által, ért, miatt, részére') elöljárószókat is.

8 éve 2015. augusztus 21. 19:54
10 Sultanus Constantinus

Az is lehet, hogy valamilyen régi germán vagy kelta nyelv

8 éve 2015. augusztus 21. 13:01
9 korhely

Bocsánat, vissza az egész! Én vok hülye, összekevertem a cikket a hasonló című, és ugyanilyen témájú párjával. Elnézést!

8 éve 2015. augusztus 21. 12:58
8 korhely

Az összes korábbi komment eltűnt innen a cikk alól tegnap óta. Az enyémek is. Miért kellett ezeket törölni?

8 éve 2015. augusztus 21. 09:00
7 Kornél

@Sultanus Constantinus:

Ez körülbelül olyan, mint a Nagybajomi kézirat, vagy mi volt nemrég a szenzáció. Az ifjú hölgy megfejtette, s ahogy néztem, nem volt igazán bonyolult a rejtése. Kérdés, hogy ki próbálkozott korábban vele, s komoly fejtők próbálták-e.

Valszeg nem, mivel régies írásmód, tehát eleve az írás elolvasása sem volt egyszerű. Ha áátírják, egy kezdő kriptográfusnak kötelező megfejteni, mondjuk fél óra alatt. Ha nem, akkor nem való a pályára.

Ezzel nem a megfejtő érdemeit akarom kisebbíteni, csak reálisan értékelve, nem volt egy szuperkód, amit akkora szenzáció megfejteni, mint amekkorának a sajtóban beállították...

8 éve 2015. augusztus 21. 08:54
6 Kornél

@istentudja:

...LT ULI SZ(J)ÁNVOT

Már csak székelyül kéne tudni... :D

8 éve 2015. augusztus 20. 11:35
5 istentudja

Szenzáció nem:

Bárki bekapcsolódhat Székelyudvarhely első rovásemlékének megfejtésébe

www.hrmuzeum.ro/muzeum~hu~17~3~esemenyek-aktualis.html

8 éve 2015. augusztus 20. 10:14
4 Sultanus Constantinus

@Kornél: Hát igen, ebben viszont igazad van. De hát gondolom, itt azért nem csak egy vagy két tudós próbálkozott.

Azt pl. én is megfigyeltem a romanisztikában, hogy a spanyol nyelvtörténészek hajlamosak nem látni tovább az orruknál, pontosabban a félsziget határain kívülre. Amit nem tudnak a környező dialektusok vizsgálata alapján megmagyarázni, arra a legegyszerűbb ráfogni, hogy "baszk kölcsönhatás". Pedig ha megpróbálnának elszakadni az Ibériai-félszigettől, akkor mindjárt látnák, hogy mindaz, amit ők baszk kölcsönhatásnak vélnek, megvan számos más újlatin nyelvjárásban, Szardíniától kezdve Olaszországon át a román nyelvjárásokig. És ez egészen addig nem szúrt nekem szemet, amíg nem olvastam el egy nem spanyol, tehát nem elfogult/nacionalista nyelvtörténész könyvét is, aki minden forrást és lehetőséget figyelembe vett, a félszigeten kívül is.

8 éve 2015. augusztus 20. 08:56
3 Kornél

@Sultanus Constantinus:

Mert a tudósoknak egy idő után beszűkül a látásmódjuk, s akaratlanul is bevált sémákban gondolkodnak. Kellenek az új megközelítések, amiket a laikusok visznek be.

Annak idején vegyi üzemben dolgoztam. Új, nyugati technológiát honosítottunk meg. Nagy cécóval jöttek a nyugati szakik, 25-30 éves tapasztalattal egyenként, s nem tudták beüzemelni az egész technológia lelkét a reaktort. Egész héten át szerencsétlenkedtek, de mindig túlmelegedett, s a biztonsági automatika leállította. Aztán jött a mi műszakunk, s egy friss műszerközpontos gyerek. Kétszeri felsülés után belökött valamit, hogy hogyan kellene elindulni, eltérve némiképp a technológiától, s láss csodát, beindult a reaktor!

Csak érettségije volt, s nem is ismerte a technológiát. Aztán persze kiderült a hiba oka. Az adagolók voltak rosszul kalibrálva...

8 éve 2015. augusztus 20. 08:37
2 Kornél

A lincolnshire-i kardfelirat esetén az jutott eszembe, hogy valamilyen imádság kezdőbetűit rejti.

A latin feltehető, de esetleg a francia sem zárható ki.

Eszerint a kezdete a Notre Dame - Miasszonyunk lenne.

Sajnos nem vagyok jártas a korai latinban, sem az imádságokban, így csak ötletelés szintjén felvetettem, hátha valaki...

8 éve 2015. augusztus 18. 13:23
1 Sultanus Constantinus

Lehet, hogy csak én vagyok a naiv (illetve biztos), de nem egészen értem, hogy ha több tudományos intézménynek, egyetemi kutatóknak nem sikerült megfejtenie a feliratot, akkor miért éppen a -- valószínűleg teljesen laikus -- látogatóknak/olvasóknak sikerülne...