0:05
Főoldal | Rénhírek

Nyelvtudással a memóriazavarok ellen

Kevésbé valószínű, hogy memóriaproblémákkal küzdjön az, aki kettőnél több idegen nyelvet beszél – mutatta ki nemrégiben egy kutatócsoport.

nyest.hu | 2012. január 3.

Egy luxemburgi kutatásban arra voltak kíváncsiak a tudósok, hogy befolyásolja-e az nyelvtudás a memóriazavarok és az ezzel a tünettel járó betegségek kialakulását. A vizsgálatban 230 férfi és nő vett részt, akiknek az átlagéletkora 73 év volt, és mindnyájan beszéltek valaha, vagy még mindig beszélnek 2-7 idegen nyelvet. A résztvevők közül 44-en számoltak be kognitív (értelmi) problémákról; a csoport többi tagja semmilyen memóriaproblémával nem küzdött.

A kutatás kimutatta, hogy a vizsgált idős embereknél jótékony hatással volt a memóriára az, hogy az életük egy szakaszában (vagy akár a kutatás időpontjában is) legalább két idegen nyelvet használtak aktívan – számolt be a Daily Science a Magali Perquin által vezetett kutatásról. Kiderült például az, hogy ötször kisebb volt a kognitív problémák megjelenésének a valószínűsége azoknál az embereknél, akik legalább négy nyelven beszéltek, mint azoknál, akik csak kettőt. Továbbá azok, akik három nyelvet használtak, háromszor kevésbé voltak hajlamosak a memóriazavarra, mint a két nyelven beszélők.

„További kutatások szükségesek ezeknek az eredményeknek bizonyítására, illetve annak kiderítésére, hogy vajon a nyelvtudásnak csak a szűk értelemben vett gondolkodási képességre van-e jótékony hatása, vagy ennél szélesebb körű kognitív funkciókat is érinthet” – mondta Perquin, a kutatás vezetője.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (6):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2012. január 3. 16:10
1 Annie

Az nem jutott eszükbe, hogy eleve azok beszélnek idegen nyelvet, akiknek jó a memóriájuk? Legközelebb majd azt fogják megállapítani, hogy a rendszeres kosárlabdázás segít kétméteresre nőni, mert az összes kosaras olyan szép magas...

12 éve 2012. január 3. 16:12
2 arafuraferi

Ezen röhögtem én is, na ezek is nagy felfedezők:-))

12 éve 2012. január 3. 16:22
3 Fejes László (nyest.hu)

@Annie: Nem, hiszen a nyelvtanulás olyan kognitív képesség, ami mindenkinél megvan. Természetesen tanfolyamon számít valamiféle tehetség is, de ha valaki kétnyelvű környezetbe kerül, akár felnőtt korában is, akkor kénytelen-kelletlen megtanulja a nyelvet (persze nem feltétlenül tökéletesen).

12 éve 2012. január 23. 03:43
4 gorilla

@Fejes László (nyest.hu): Tudom, hogy ezt illik gondolni (mindenki egyenlő stb) de mégis azt tapasztalja, aki találkozott Mo-n élő külföldiekkel, hogy óriási különbségek vannak a nyelvtudásukban. Van aki néhány év alatt olyan szintre jut, hogy csak nagyon hosszú beszélgetés után veszed észre, hogy nem anyanyelve a magyar, mások meg akár 20 év után is csak nyökögnek (pedig magyar a házastársa, gyerekei itt nőnek fel). És természettudományos munkát végző felsőfokú végzettségű az illető, nem hülye.

Van akinek jobban megy, van akinek kevésbé (ettől nem utáljuk őket, de így van).

12 éve 2012. január 23. 08:32
5 Fejes László (nyest.hu)

@gorilla: Nyilván, erre írtam, hogy van tehetség is. Ilyen értelemben természetesen nem egyenlő mindenki, mint ahogy vannak alacsonyabbak és magasabbak is. De ezen kívül is sok mindentől függ, pl. hogy korábban ismert-e más nyelveket, milyen körülmények között kommunikál, mennyire motivált stb.

12 éve 2012. január 23. 10:56
6 Nước mắm ngon quá!

Szerintem van mondanivalója a cikknek. De a nyelvtudás mégsem elsősorban egészségügyi, hanem nemzetgazdasági érdek (kellene, hogy legyen). Nagy kár, hogy Hoffmann R.-nak nem adatott meg a nyelvtanulás és nyelvhasználat (pl. angolul) öröme, biztos másképp látná a dolgokat!