0:05
Főoldal | Rénhírek
Nyelvtudás és emlékezet

Mire jó a nyelvérzék?

Az Alzheimer-kór és az apácák

Nyelvtanulásra, persze. No de hogy az Alzheimer-kórt is megelőzheti? Egy amerikai kutatás szerint ha fiatalon jó érzékkel tanulunk idegen nyelveket, nagyobb esélyünk van a tiszta elmére öregkorunkban – így a BBC News.

nyest.hu | 2009. július 10.

Erre az eredményre jutottak legalábbis a John Hopkins University tudósai, akik az öregkori elbutulást és előzményeit vizsgálták közel negyven apácán, számol be a BBC News. Tekintélyes időre, szó szerint egy emberöltőre volt szükség az összefüggés felállításához: a kísérlet alanyainak ugyanis még húszéves koruk környékén kellett nyelvi tesztet kitölteniük ahhoz, hogy ifjúkori nyelvérzékük kiderülhessen – majd haláluk után a kutatók megvizsgálhassák, mennyire mutatkoztak agyukon az időskori elbutulás jelei.

Ideális tesztalanyok: két ifjú apáca beszélget a Harleykról az edinburgh-i Fringe fesztiválon 2003. augusztus 3-án
Ideális tesztalanyok: két ifjú apáca beszélget a Harleykról az edinburgh-i Fringe fesztiválon 2003. augusztus 3-án
(Forrás: MTI/EPA/PA/David Cherskin)

A különös kísérletben (amelynek eredményét egyébként a Neurology folyóirat is közölte) a kutatók azt tapasztalták, hogy sokkal kevesebb memóriaproblémája volt élemedett korukra azoknak az apácáknak, akik annak idején jól teljesítettek a nyelvismereti teszteken. A kutatás külön érdekessége, hogy ez nem feltétlenül jelentette azt, hogy nem is találtak az agyukban demenciára utaló jeleket. Ehelyett azt figyelték meg a tudósok, hogy bár jelentkeztek rajtuk az öregkori elbutulás fizikai jegyei, életük végén mégsem volt sok gondjuk az emlékezőtehetségükkel.

Dr Juan Troncoso, a kutatás vezetője így foglalja össze a megfigyeléseket: „az eredményekből az derül ki, hogy ha egy teszt az alany húszéves kora körül jó intellektuális képességekről tanúskodik, abból megjósolható, hogy az illető öt-hat évtized múlva jó elmeállapotnak örvendhet – akár az Alzheimer-kór ellenére is.”

Ha a hírre minden nyelvvizsgával rendelkező olvasónk fellélegezne, talán kissé kiábrándítóan hangzanak Rebecca Wood, az Alzheimer's Research Trust alapítvány vezérigazgatójának szkeptikusabb szavai. „Ennek ellenére vannak kivételek, például Terry Pratchett vagy Iris Murdoch, akik bármilyen kiváló nyelvi elmék voltak is, mégis jelentkezett náluk az öregkori elbutulás.”

Nos, ha az emlékezetünket fiatalon tartó csodaszerre várni kell még egy kicsit, legalább néhány lelkes nyelvtanuló addig is reménykedhet.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...