0:05
Főoldal | Rénhírek

Nyelvjárásunk alakítja ízl(el)ésünk?

Az ételek, italok ízlelése attól függ, hová valósiak vagyunk – derítették ki az angliai Nottinghami Egyetem szakemberei, akik kutatásaik során azt tapasztalták, hogy a britek ízpreferenciái ugyanúgy változnak területek szerint, mint a nyelvjárások, és nagy mértékben függnek egy-egy terület történelmétől.

MTI | 2009. június 26.

A britek ízlelése attól függ, hová valósiak, és szájuk melyik részén vannak a legaktívabb ízlelőbimbók. A skótok például a gazdag, krémes ízeket szeretik, amelyek a nyelv hátsó részén hatnak, a közép-angliai területeken élők jobban élvezik a curryt, mint azok, akiknek a nyelvük hegyén a legérzékenyebbek az ízlelőbimbók. A délieknek van a legkevésbé meghatározható ízviláguk. Az osztrigához hasonló drága eledelek kedveltek ezen a területen, de nem képviselik a többség ízlését. A legnépszerűbb íze általában a nyugati országrészből származó Cheddar sajtnak és a tejkrémes teáknak voltak.

„Az ízérzés a genetikai örökségünktől függ, de a neveltetésünk és az ízekkel kapcsolatos tapasztalatunk is befolyásolja. Akár a nyelvjárások esetében, amikor a hangsúlyt a különböző szótagokra vagy magánhangzó-csoportokra helyezik, a különböző területeken élő embereknek bizonyos ízek iránt fokozott az érzékenységük, és olyan ételeket keresnek, amelyekben megtalálják ezeket az ízeket” – idézte a kutatás vezetőjét, Andy Taylor professzort a The Daily Telegraph online kiadása.

A tanulmányt megrendelő londoni kávézólánc, a Costa Coffee ízmestere, Gennaro Pelliccia, akinek nyelvét 10 millió fontra (3,3 milliárd forint) biztosították, elmondta: az íz a legfontosabb tényező a cég és fogyasztói számára. „A kutatás nagyon érdekes bepillantást engedett a nemzet ízpreferenciáiba, és ez segítségünkre lesz, hogy olyan ízű kávéval szolgáljunk, amely mindenkinek elnyeri a tetszését” – mondta.

Milyen következtetéseket vontak le a szakemberek kutatásaikból?
Az északkeleti országrészben élők ízlelőbimbói érzékenyebbek az ételek ízére, mivel az ipari munkások lakta vidéken az embereknek „azonnal tápláló” ételekre volt szükségük.

A skótok esznek a leglassabban, és esendők a jégkrémmel és a Yorkshire puddinggal szemben – vagyis nem csak a skót nemzeti eledelnek számító sült kolbász, a haggis és a lazac közkedvelt arrafelé. Kedvelik a krémes tejkaramellát, de már nem olyan elterjedt az otthoni készítése, mint régebben; manapság inkább Mars-szeletként fogyasztják. Szeretik a gazdag, krémes ételeket, amelyek kicsit megtapadnak a szájpadláson.
Délkelet-Anglia, London talán azért vesztette el sajátos ízvilágát, mert a régióban nagyon sok nemzetiségű ember él. A fővárosban és környékén élő britek a legnyitottabbak a világ ételei iránt, kedvelik a spanyol és a közel-keleti konyhát is, pedig ezek igen fűszeresek.

A közép-angliai tájakon a kedvenc a curry, de nem feltétlenül a Birminghamben és Leicesterben letelepedett nagy ázsiai közösség miatt.
A walesiek ízlelését a nehézipar és a bányászat határozta meg: az erős, érett ízeket kedvelik, amelyek áthatolnak a bányászok által belélegzett poron és koszon. A hagyma és a póréhagyma íze telitalálat, csakúgy, mint a Worcester szószé.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...