0:05
Főoldal | Rénhírek

Nyelvi korlátozás már az iskolaudvaron is?

A québeci kormány támogatja, hogy Montreal iskoláiban csak a franciául beszélhessenek a diákok az iskolaudvaron.

nyest.hu | 2011. november 29.

A montreali iskolába járó indiai, mexikói, arab vagy akár magyar származású kisdiákok mostantól nem használhatják majd anyanyelvüket még az iskolaudvaron sem, amikor társaikkal beszélgetnek. Mintha az iskolaorvos mondaná: ez egy kicsit fájni fog…

Québec híres róla, hogy még Franciaországhoz képest is foggal-körömmel igyekszik megóvni a francia nyelvet az angol nyelv terjedésétől. Egy új felmérés szerint azonban már nem is az angol az igazi veszélyforrás, hanem az új generációs bevándorlók nyelvei. Erre aztán gyorsan kitalálták, hogyan fogják vissza azoknak a fránya egzotikus pandzsábi, tagalog vagy hmong nyelveknek az ellenálló képességét.

A megoldást abban látják, hogy betiltják a franciától eltérő nyelvek használatát az iskolaudvarokon is. A québeci bevándorlóknak automatikusan francia nyelvű iskolába kell küldeniük gyermekeiket, de eddig az udvaron beszélgethettek maguk között saját nyelvükön is.

Ellenmondásos módon a tervezet kitalálói azzal védekeznek, hogy valójában nem büntetnék az iskolaudvaron nem franciául beszélő diákokat. Csak figyelmeztetnék, hogy „nagyszerű, hogy a barátoddal beszélsz, de jobban szeretnénk, ha franciául beszélnél”. Hát, meglátjuk, hogy fog-e működni. A rendelet legalább 76 ezer montreali diákot fog érinteni.

Forrás

The Star: Montreal-area board considers making French mandatory in schoolyards

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (6):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2011. december 5. 12:09
6 Szalakóta

Majd az ügyeletes tanárok fognak rájuk szólni, esetleg intőt adni, vagy csak bezárni őket büntetésül, mert nem franciául beszélnek.

12 éve 2011. november 30. 00:52
5 petic

Mostanában kezdtem franciául tanulni, de ez visszataszít(ó). Ez már beteges, és az anyaország se sokkal különb ebből a szempontból.

12 éve 2011. november 30. 00:48
4 Annie

te jó ég... azért Kanadából több kultúrát néztem ki.

12 éve 2011. november 29. 22:19
3 Pesta

Ragadós a szlotákiai példa? :)

12 éve 2011. november 29. 13:00
2 Roland2

És minden egyes gyerek mellé odaállítanak egy felügyelőt vagy tanárt,aki ellenőrzi,és ha nem franciául beszél ,akkor ejnye-bejnye ? (pl. amikor a pandzsábi gyerekek fociznak vagy kergetőznek, a felügyelők meg utánuk loholva rikoltoznak,hogy "franciááuuul !!)

12 éve 2011. november 29. 12:03
1 tenegri

A hülyeség nem válogatós, bárhol és bármikor képes megélni.