0:05
Főoldal | Rénhírek
A 2-es csapdája

A katonaság se kétnyelvű Kanadában

Mivel hiányoznak a kétnyelvű kiképző tisztek, bármennyire is szeretné a vezetés, nem lehet kétnyelvű a kanadai katonaság – igazolta egy mostani felmérés.

nyest.hu | 2010. június 11.

A kanadai vezetésnek rendkívül fontos az angol-francia kétnyelvűség megteremtése, ám a valós életben ez nagyon kevés területen valósul meg. Egy új felmérés szerint – tájékoztat a Vancouver Sun – a kanadai katonaság kiképzőintézményeinek 83 százalékánál nincs lehetőség a katonák kétnyelvű felkészítésére.

katonai kiképzés
katonai kiképzés
(Forrás: wikimedia commons)

A felmérés részletei szerint az angol anyanyelvű kiképzőtisztek csak angol nyelven tudták a katonai parancsokat a katonák fülébe ordítani, míg a frankofón tisztek ugyan általában elég jól ismerték mindkét nyelvet, de nem voltak mindig hajlandók elvállalni az angol nyelvű kiképzéseket.

A katonaságnál köztudottan nagy szerepe van a tekintélyelvnek, és a kiképzési nyelv helytelen, megmosolyogtató használata teljes mértékben alááshatja egy tiszt méltóságát. Kanadában az állami alkalmazottaknak ettől függetlenül joguk van az általuk választott nyelven dolgozniuk, tehát a frankofón tiszteket nem is lehet az angol nyelv használatára kényszeríteni. A kanadai katonaságnak ugyanakkor kötelessége lenne mindkét kiképzési nyelvet biztosítani az újoncok számára. Egyelőre itt zárul be a kör.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!