0:05
Főoldal | Rénhírek

Noam Chomsky az X-Faktor zsűrijében

Chomsky felhagyott az X-vonás elmélettel, és helyette az X-faktorban nyomul. Nyugi, csak viccről van szó.

nyest.hu | 2013. szeptember 2.

Noam Chomsky váltotta Cheryl Cole-t az amerika X-Faktor (The X Factor USA) zsűrijében – legalábbis a NewsBiscuit című szatirikus hírportál szerint. A világhírű nyelvész és politikai aktivista tökéletes választásnak bizonyult, és a közönség is imádja.

Chomsky az X-Faktor zsűrijében
Chomsky az X-Faktor zsűrijében
(Forrás: NewsBiscuit)

Chomsky többször is kritizálta a színpadon látott produkciókat. „Ez az előadás is az önámító állami kulturális-ideológiai propaganda része” – mondta egy fiatal lánynak, mielőtt továbbengedte volna. Egy fiúbandát azért feddett meg, mert daluk szövege semmiben nem járult hozzá annak megértéséhez, hogy mi is történt 1975-ben Kelet-Timorban, s ezzel is az ideológiai elnyomást szolgálja. Ugyanakkor adott még egy esélyt a csapatnak.

Chomsky a közönséget is kritizálta: „Önök mindannyian bűnrészesei annak az elnyomó struktúrának, melynek elsődleges célja, hogy ne kérdezzenek rá arra, mi is folyik valójában a világban. Meg kell tanulniuk kritikusan gondolkodni, és el kell utasítaniuk a hírességek veszedelmes kultuszát.” A közönség ezen a ponton üdvrivalgásban tört ki, és Chomsky nevét skandálták.  „Imádunk, Chomsky” – sikoltozták, mikor a 81 éves professzor visszaült az asztalhoz, és tenyerébe temette arcát.

Simon Cowell zsűritag úgy véli, a siker következtében más vezető értelmiségiek is bekerülhetnek a zsűribe. Felmerült Amartya Sen Nobel-díjas indiai közgazdász, Umberto Eco olasz író-filozófus és Sinitta neve is (utóbbi valóban részese az X-Faktornak).

A műsor során a zsűritagok kiválaszthatják kedvenc produkcióikat. Chomsky kedvence eddig egy perui anarchoszindikalista pánsípegyüttes. Chomsky sikerét csupán az árnyékolja be, hogy némi rivalizálás kezdődött közte és egy másik zsűritag, Louis Walsh között. „Miinden tiszteletem Chomskyé, de legjelentősebb eredményeit negyven évvel ezelőtt érte el. Ebből a szempontból semmivel sem jobb Geri Halliwellnél” – nyilatkozta Walsh.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!