0:05
Főoldal | Rénhírek

Izrael kitiltotta Chomskyt

A radikális baloldali nézeteiről ismert, emblematikus nyelvész, Noam Chomsky nem léphetett Izrael területére vasárnap.

nyest.hu | 2010. május 17.

Noam Chomsky vasárnap a Palesztin Hatóság területén lévő ramallahi Bir Zeit Egyetemre igyekezett előadást tartani, amikor a jordániai-izraeli határon őrizetbe vették, majd több mint négyórás kihallgatást követően megtagadták tőle a belépést a zsidó állam területére. A belépés megakadályozását az izraeli hatóságok nem indokolták meg hivatalosan - írta vasárnapi beszámolójában a Jerusalem Post.

Már Ammanból nyilatkozva az amerikai és izraeli külpolitikát gyakran szenvedélyes szavakkal ostorozó legendás nyelvész elmondta, hogy a határhídon lányával próbált meg átkelni. Elmondta, hogy kihallgatói udvariasan bántak vele.

- Voltaképpen több állítás hangzott el, mint kérdés - nyilatkozta a 81 éves nyelvész. - Elmondták nekem, hogy a kormány nem kedveli azokat a dolgokat, amiket mondani szoktam, illetve hogy nem tetszik nekik, hogy a Bir Zeit Egyetemen tartok előadást, de izraeli egyetemen nem.

A nyelvész erre úgy reagált, hogy nincs olyan kormány, aki szeretné mondandóját, továbbá hogy számtalanszor tartott már előadást izraeli egyetemeken is, és ezen alkalmakkor is megpróbált eljutni a Bir Zeit Egyetemre.

Újságíróknak nyilatkozva Chomsky elmondta, hogy véleménye szerint Izrael és az Egyesült Államok a béke akadályai, mivel nem hajlandók megfontolni a PFSZ legutóbbi javaslatát, amelyet még Irán és a Hamasz is hajlandó lett volna fontolóra venni.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!