0:05
Főoldal | Rénhírek

Napvilágra kerülnek a Vatikán titkai

A vatikáni titkos levéltár – ezzel a címmel jelentet meg egy belga kiadó többek között 19 eddig kiadatlan vatikáni dokumentumot a héten. Az egyedülálló kiadás történelmi és kulturális jelentősége igen nagy, hiszen a Vatikánnak nem szokása napvilágra hozni titkait.

MTI | 2010. január 5.

Új könyvben jelennek meg a héten a Vatikán híres levéltárának egyedülálló dokumentumai, közöttük Dzsingiz kán unokájának, Güjük kánnak a IV. Ince pápához 1246-ban írt levele.

A mongol fejedelem a levélben azt javasolja a pápának, hogy személyesen utazzon Mongóliába valamennyi európai uralkodó kíséretében, hogy „hódoljanak neki és ismerjék el uruknak” a főkánt. Ellenkező esetben – fenyegetőzik levelében a kán – ellenségének kiáltja ki a római pápát, akinek számolnia kell ennek összes következményével. Güjüknek azonban nem sikerült a fenyegetését beváltani, mert a testvére, Batu kán elleni hadjáratban váratlanul elhunyt. A krónikák szerint megmérgezték.

A belga könyvkiadó által kiadásra előkészített, A vatikáni titkos levéltár című új könyv 105 történelmi dokumentumot foglal magában, közülük 19 most jelenik meg először.

A vatikáni levéltár az egyik legnagyobb és legérdekesebb archívum hírében áll. Őriznek benne a legértékesebb közé számító, még a korai kereszténység korából származó iratokat, valamint megtalálható benne a Szentszék és a világ országainak katolikus főpapjai között századokon át folyó levelezés.

Mivel a Vatikán nem szokta a titkait feltárni, az egyedülálló dokumentumokat facsimile formájában tartalmazó új könyv hatalmas történelmi és kulturális értékkel bír. A most közreadott iratok között szerepelnek a templomos lovagok XIV. századi perének dokumentumai, valamint Michelangelo Buonarotti panaszlevele, amiben kéri, hogy a Vatikán fizesse ki neki a Szent Péter-bazilika kupolájának freskóiért járó, három hónapja késlekedő pénzösszeget.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...