0:05
Főoldal | Rénhírek

Mobilozás mint háborús bűn

Észak-Korea háborús bűnösként fogja kezelni a Kim Dzsong Il halála utáni száznapos gyász alatt Kínába szökni próbáló, illetve a mobiltelefont használó állampolgárait – írta honlapján a The Daily Telegraph című brit napilap csütörtökön.

MTI | 2012. január 27.

A Koreai Munkáspárt az országot elhagyni, illetve a külvilágról származó információkat behozni próbálókat akarja elrettenteni az intézkedésekkel, a belső stabilitás és a hatalmi átmenet gördülékenységének biztosítása érdekében – állítja egy dél-koreai segélyszervezet.

Egyes phenjani információk szerint a élelmiszer-ellátási helyzet romlásával a közelmúltban ismét megnövekedett a szegénység és a politikai elnyomás elől a szomszédos Kínába, onnan pedig Dél-Koreába menekülő észak-koreaiak száma.

A határőrök által elkapott, illetve a kínai hatóságok által hazatoloncolt határátlépőket – a politikai disszidensekkel és a rendszer egyéb ellenségeivel együtt – a kommunista ország számos munkatáborának egyikében helyezik el, a visszaesőket pedig halálra is ítélhetik.

A rossz gazdasági helyzet miatt egyes észak-koreai vezetők állítólag attól tartanak, hogy felkelés törhet ki az országban, ennek megakadályozását pedig az amúgy is jelentős szigor további fokozásával kívánják elérni.

A Eurasia Group amerikai politikai kockázatelemző és tanácsadó intézet a héten kiadott jelentésében a nemzetközi békére 2012-ben leselkedő ötödik legjelentősebb fenyegetésként jellemezte Észak-Koreát. A cég szerint a bezárkózó országban folyó eseményekkel kapcsolatos információhiány jelentette kockázatokat a külvilág nem veszi elég komolyan.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (5):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2012. január 29. 16:56
5 maxval

@Nước mắm ngon quá!:

Mondok egy még vadabbat. A bolgár boltok kínálata bőségesnek számított szovjet szempotból.

Az egyik legviccesebb esetem 1985-ből, amikor a Havannai Egyetemen tanultam. Egy kisebb társaság gyűlt össze: egy szovjet-ukrán gyerek, két bolgár lány, egy keletnémet lány, két lengyel, két cseh fiú, és én. Valahogy szóba került, hogy szar dolog ez az áruhiány. Erre váratlanul az ukrán fiú közbeszólt: "Hála Istennek, nálunk Kijevben ez nem jellemző, nálunk még kolbászt is lehet kapni a boltokban!". Erre a beszólásra a szerényebbek elmosolyodtak, de a többség röhögni kezdett. Még a Szovjetúnión kívüli legalacsonyabb életszínvonalú Bulgáriából érkezett két lány is csak nevetni tudott azon, hogy valaki büszkén említi a kolbászt valamiféle luxuscikként, s elmeséli büszkén, hogy nálunk még ilyen luxuscikk is kapható, így nem beszélhetünk áruhiányról. A legfélelmetesebb persze az volt, hogy az ukrán gyerek komolyan nem értette, hogy mi a vicces abban amit mondott, mert ő ezt komolynak szánta. Ő csak Kubát és a Szovjetúniót ismerte, s számára az üres bolt volt az alap.

12 éve 2012. január 29. 15:33
4 Nước mắm ngon quá!

@maxval: Igaz, de a bolgárok nem csináltak se "56"-ot, se "68"-at.

12 éve 2012. január 29. 15:15
3 maxval

@Nước mắm ngon quá!:

Miért? A kádárista magyar boltok meg fogyasztói paradicsomnak számítottak pl. bolgár szempontból, pedig egy akkori budapesti "luxus" bolt választéka kicsivel egy akkori osztrák falu vegyesboltjának kínálata alatt volt valójában.

12 éve 2012. január 29. 14:43
2 Nước mắm ngon quá!

Az sem "gyenge", hogy Észak-Koreából nézve Kína a "szabadság hazája"...

12 éve 2012. január 29. 14:23
1 maxval

Kubában is így volt tavalyelőttig...