0:05
Főoldal | Rénhírek
Magyar kártya

MKP: több diákot íratnak be szlovák iskolákba

Teljesen megalapozatlan, félrevezető és populista Dušan Čaplovičnak, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer) alelnökének szombati nyilatkozata a dél-szlovákiai szlovák tannyelvű iskolák negatív megkülönböztetésről és elmagyarosításról – szögezte le a Magyar Koalíció Pártja (MKP), amely közleményben reagált a politikus szavaira.

MTI | 2012. január 16.

Čaplovič, a volt emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes a TASR szlovák közszolgálati hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta, hogy Szlovákia déli, jórészt magyarok lakta régióiban hátrányos megkülönböztetésben részesülnek a szlovák iskolák.

A szlovák iskolának gyakran korlátozott lehetőségei vannak szükséges létezéséhez. A jelenlegi szabályok, amikor az iskolák tanulóra, s nem osztályra kapják az állami támogatást, olyan feltételek kialakulását teszik lehetővé, amelyek éppen a szlovák iskolák növekvő diszkriminációjához vezetnek. A szlovák iskolák az ország nemzetiségileg vegyesen lakott területén nem részesülnek védelemben, holott ebben a környezetben gyakran kisebbségi helyzetben vannak” – jelentette ki Čaplovič az interjúban.

Čaplovič úgy vélte: nemcsak a nemzeti kisebbségi oktatásügy fejlődését kell biztosítani, de a szlovák nemzeti oktatás fejlődését is abban a környezetben, ahol a szlovákok kisebbségben élnek. Ugyanannak az elvnek kell érvényesülnie, mert máskülönben Szlovákia déli részén folytatódni fog a régió szisztematikus elmagyarosítása” –fejtette ki a politikus.

„Amikor Čaplovič magyarosításról és asszimilációról beszél, már a választásokra gondol. A normatív finanszírozás egyformán vonatkozik minden iskolára, tanítási nyelvtől függetlenül. Az ország déli részein működő szlovák iskolákba arányaiban véve több gyermeket írattak be, mint a magyar tannyelvű alapiskolákba, tehát fordított a trend” – mutatott rá a Szigeti László, az MKP oktatásügyi alelnöke által aláírt közlemény.

„A gyakorlatban nem ismertek olyan gondok, amilyeneket a Smer alelnöke emleget. Az MKP tapasztalatai szerint az önkormányzatok hozzáállása az iskolák fenntartásához a lehetőségekhez mérten elfogadható” – húzta alá Szigeti.

”Az MKP csak üdvözölni tudja a jogszabály esetleges olyan módosítását, melynek alapján a kisiskolák helyzete javulhatna. Tehát ne populista megközelítéssel, hanem a valós probléma megoldásával oldjuk meg ezt a helyzetet!” – zárult a nyilatkozat.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!