0:05
Főoldal | Rénhírek

Minden elsősnek lesz helye?

A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) minden elsős osztályba sorolásáról gondoskodik április 30-ig – mondta Marekné Pintér Aranka, a Klik vezetője. Hangsúlyozta: nem újdonság, hogy vannak olyan iskolák, körzetek, melyekben túljelentkezés tapasztalható, ugyanis az önkormányzati fenntartási rendszerben is így volt.

Edupress | 2013. április 15.

Marekné Pintér Aranka azt mondta: nem újdonság az, hogy vannak olyan iskolák, körzetek, ahová többen szeretnék járatni a gyermeküket. Ez korábban, az önkormányzati fenntartási rendszerben is ugyanígy zajlott, a beiratkozáskor tudták meg konkrétan az önkormányzatok, hogy hány elsősre kell osztályt indítani. Ezután kerületi szinten döntötték el a jegyzők, hogy melyik iskolában hány osztály indítását engedélyezik. Változás csak annyiban történt, hogy az idén azonnal nyilvánosságra hozták a beiratkozási adatokat – emlékeztetett.

Marekné Pintér Aranka kiemelte, hogy a Klik végrehajtó hivatal, amely arra jött létre, hogy a nyilvánosság tájékoztatása, az átláthatóság irányába mozdítsa el az oktatási rendszert, és mindenfajta problémára megoldást találjon. Ez most, a beiskolázásnál sincs másképp – tette hozzá. A létszám valóban nőtt, ami abból adódik, hogy hatéves korral kezdődik majd az iskolába lépés, és a tavalyról visszatartott hétévesek is megjelennek a rendszerben – jelezte. Hangsúlyozta azonban, hogy a beiratkozottak mindössze két százalékát érinti ez a probléma.

Minden tanuló osztályba sorolásának április 30-ig meg kell történnie, és a szülők eddig az időpontig határozatot kapnak, hogy gyermekük felvételt nyert-e az általuk megjelölt helyre. Ha a megjelölt hely nem a körzetes kötelező beiskolázást biztosító intézmény, akkor adott körzetben kell megtalálni az elhelyezést – jegyezte meg.

Marekné Pintér Aranka elmondta, hogy az osztálylétszám emelése kapcsán a törvény módosítására van szükség. Ezt hónapokkal ezelőtt azért vetettek fel, mert az előzetes számításokból látták, hogy van olyan település, ahol 27 fő helyett 28 vagy 29 elsős tanuló beiratkozása várható, és egy-vagy két plusz tanuló miatt újabb osztály indítása például egy 80 fős iskolában nem lehetséges.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!