0:05
Főoldal | Rénhírek

Mikszáth és gasztronómia a PIM-ben

Nemcsak az irodalom iránt érdeklődőket, de a nógrádi turizmusra, kultúrára és gasztronómiára kíváncsiakat is várja a Petőfi Irodalmi Múzeum.

nyest.hu | 2010. május 27.

Holnap lesz Mikszáth Kálmán halálának 100. évfordulója. A nagy magyar elbeszélő tiszteletére és egyben szülőhelye, Nógrád megye „reklámozására” egész napos rendezvény várja az érdeklődőket a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Mikszáth írói pályája nehezen indult ugyan, mert eredeti stílusa miatt nagyon kilógott a sorból, de előbb-utóbb annyira megkedveltette magát a közönséggel, hogy páratlanul sikeres lett, írja róla a Wikipédia. Mivel újságíróként vált ismertté, elsőként karcolatai és humoros írásai kötődtek a nevéhez – és álneveihez, amiket előszeretettel használt.

A politikai karrierjében is sikeres Mikszáth emblematikus figurája lett a magyar országgyűlésnek – írásaiban egyébként nem kímélte a parlamenti képviselőket sem, hiszen volt alkalma aprólékosan megfigyelni őket. A Magyar Tudományos Akadémia tagjává is választották, és írói pályafutásának negyvenedik évfordulóját egy egész ország ünnepelte.

A Mikszáth-évforduló kapcsán Nógrád megye kulturális, turisztikai és gasztronómiai bemutatkozója mellett irodalmi csemegékkel is várja a látogatókat a PIM – számol be a Kultúra.hu portál. A könyvbemutatótól és könyvvásártól a filmvetítésen át a felolvasószínházig érdekesebbnél érdekesebb programok csalogatják az irodalomkedvelő közönséget.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!