0:05
Főoldal | Rénhírek

Mi van a britek alatt?

Mi van a mai britek házai alatt: ősi temető, a falu kútja vagy egy római villa maradványai? Az angol települések több ezer éves múltja tárulhat a szakértők és az érdeklődők szeme elé egy új online régészeti térkép segítségével.

MTI | 2011. augusztus 7.

A különleges térképet, amely minden fellelhető információt tartalmaz az Anglia területén fellelhető régészeti emlékekről, az oxfordi egyetem régészeti tanszéke készíti. A Portal to the Past (Kapu a múltra) projekt lehetővé teszi, hogy a britek online fedezhessék fel saját környezetük több mint 3500 évre visszatekintő múltját: a Bronz-korszaktól (i. e. 1500) a brit települések és földbirtokok adatait először összeíró Domesday Book (Ítéletnapi könyv) 1086-os elkészültéig.

A vállalkozást az is ösztönözte, hogy a helytörténet – rögtön a családfakutatás után – a legnépszerűbb internetes kutatási terület. A községek nyilvántartásai viszont csak úgy ezer évre tekintenek vissza – írta a telegraph.co.uk.

Az Európai Kutatási Tanács által 1,8 millió fonttal (567 millió forinttal) támogatott ötéves projekt minden fellelhető adatot összegyűjt egy digitális archívumba: ezekből rajzolódik ki Anglia korai régészeti térképe.
Chris Gosden professzor, a projekt vezetője szerint vastárgyak, régi gazdaságok, parasztkunyhók, római kori villák vagy akár emberi maradványok is lehetnek a modern épületek alatt. ”Jellemzően csak a világ felszínét látjuk, ám abban a pillanatban, amint ennél mélyebbre tekintünk, gazdag régészeti emlékekre lelünk” – magyarázta.

Az adatok többsége az English Heritage régészeti lelőhelyeket dokumentáló légi felvételeiről származik. Az ingatlanfejlesztők emellett évi százmillió fontot költenek a tervezett épületek helyszínének régészeti feltárására, de a múzeumok és magánszemélyek is folytatnak ilyen tárgyú kutatásokat.

Az online régészeti térkép adatbőségéhez a megyei archívumok, a régi érmék adatbázisa, valamint a fémdetektorral feltérképezett lelőhelyek adatai is hozzájárulnak. Az oxfordi tudósok a British Múzeummal, az Régészeti Adatszolgálattal (Archeological Data Service) és helytörténeti szakértőkel is együttműködnek a korszak minél teljesebb feldolgozásához.

Gosden szerint a régi Anglia minden fellelhető információjának összegyűjtésével a website-on nemcsak az fog kirajzolódni, hogy hol változott a vidék, hanem az is, hogy hol maradt érintetlen az idők során. A térképek és az adatbázisok hozzáférhetővé válása az archeológusok munkáját is megkönnyíti, emellett a kincsvadászok is támpontot kapnak a további kutatáshoz.

„Angliában rendkívül sok potenciális információ áll rendelkezésre a vidék régmúltjáról” – jegyezte meg a projektvezető, majd hozzáfűzte: vállalkozásuk egyúttal egész Anglia területének régészeti analízisét fogja nyújtani, teljes mélységében megmutatja a táj változásának minden rétegét.
A honlap a tervek szerint 2014-re készül el és az oxfordi egyetem régészeti tanszékének internetes címén keresztül lehet majd hozzáférni.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!