0:05
Főoldal | Rénhírek
Csizmácska

Megtalálták Caligula sírját?

Az olasz rendőrség szerint megtalálták Caligula császár végső nyughelyét, miután letartóztattak egy férfit, aki egy ókori szobor töredékét próbálta kicsempészni az országból.

MTI | 2011. január 22.

Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus (Kr.u 12.-41.), akit leginkább Caligulaként (Csizmácska) ismernek, a Római  Birodalom harmadik császára Augustus és Tiberius után. Gyermekkorában rengeteg időt töltött apja mellett a Rajna-vidéki római katonai táborban, ahol a katonák egy teljes legionárius-felszereléssel ajándékozták meg, amelyhez katonai csizma, caliga is tartozott, ekkor kapta a Csizmácska ragadványnevét.

Caliga
Caliga
(Forrás: Wikimedia commons)

Kezdetben népszerű intézkedéseket hozott, ám uralkodásának hetedik hónapjában súlyos, feltehetően epileptikus betegség támadta meg, Felépülését követően a despotikus önkény és a nyílt erőszak vezérelte minden cselekedetét. Közpénzekből fedezett túlzó költekezései rövid időn belül leapasztották a római kincstár tartalékait, így szeszélyes tervei megvalósításához szükséges  pénzösszegeket zsarolással, illetve koholt felségsértési pereinek áldozatait sújtó vagyonelkobzásokkal, valamint adóemelésekkel teremtette elő. Több sikertelen összeesküvés után Caligulát a pretoriánusok gyilkolták meg 41. január 24-én.

Az olasz adórendőrség régészeti osztaga múlt héten vett őrizetbe a Rómától délre lévő Nemi-tónál egy férfit, aki épp teherautóra rakta fel egy 2,5 méteres márványszobor töredékét. A Nemi-tónál volt a császár villája, ahogy itt volt az úszó temploma és úszó palotája is - olvasható a The Guardian (http://www.guardian.co.uk) online kiadásában.

Caligula
Caligula
(Forrás: Wikimedia commons / Willscrlt)

A rendőrségi közlemény szerint a ritka görög márványból faragott szobor katonai csizmát, azaz caligát „visel”, a trón, valamint az „isteni” öltözéke is arra utal, hogy az ókori műalkotás császári sírból származhat.
A férfi elvezette a rendőrséget a szobor felfedezésének helyszínére, ahol régészeti feltárások kezdődnek.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
13 éve 2011. január 22. 13:12
1 Falvay Dóra

Ez biztos off, mert nem nyelvi kérdés, de ilyen cipellőt viseltek, mikor meghódították fél Európát? Hogy nem fagyott le a lábuk? Vagy föltalálták már a zoknit is hozzá? De még úgy sem valami meleg.