0:05
Főoldal | Rénhírek

Megválaszthatjuk az álmainkat?

El tudunk képzelni egy olyan okostelefon-alkalmazást, aminek segítségével meg tudjuk határozni, hogy mit álmodjunk? – Kapaszkodjunk meg, a kísérletek már folynak. Most ingyen ki is lehet próbálni, mit tud álmaink technikája.

nyest.hu | 2012. április 11.

A Yuza nevű szoftverfejlesztő cég már majdnem egy éve dolgozik egy olyan iPhone-alkalmazáson, amely álmunkban lenne képes befolyásolni képzeletünk működését és a gondolataikat. A napokban nyilvánosságra kerül az új teremtmény, és csakis azt várja, hogy több ezer kísérletezni vágyó önkéntes maga is kipróbálja: megtalálható-e a legédesebb, legtökéletesebb álom – közölte a The Guardian.

Hogy lehet részt venni a tesztelésben? – Csupán le kell töltenünk a Dream:ON nevű alkalmazást. (Ezt bárki ingyen megteheti a tesztidőszakban.) Majd mielőtt nyugovóra térnénk, kapcsoljuk be az alkalmazást, állítsuk be, hogy mikorra kérjük az ébresztőt. Ezek után válasszunk egyet az előre beprogramozott (és ingyenes!) álmokból: séta az erdőben vagy heverészés a tengerparton... De ha az ingyenes álmok közt nem találnánk ínyünkre (párnánkra) valót, vásárolhatunk is másféléket. (De ez természetesen nem szükséges a tesztelésben való részvételhez.) Végül fektessünk le iPhone-unkat magunk mellé az ágyba, és merüljünk álomba.

Álom
Álom
(Forrás: Lotz Károly)

Amíg mi húzzuk a lóbőrt, a Dream:ON nem alszik, hanem figyeli az apró mozgásainkat 20 perccel az ébresztőnk előtt. Ha az ágyunkba dugott kütyü hirtelen mozgáskimaradást érzékel – ami azt jelzi, hogy álmodni kezdtünk –, akkor halkan elkezdi lejátszani a kiválasztott álmunk hangjait: madárcsiripelést vagy a szél zúgását és a tenger morajlását.

Az álom végén az alkalmazás szelíden felébreszt majd minket, és megkérdezi, mi szépet álmodtunk. Ez után még el kell készítenünk számára egy rövid leírást az álmunkról. Ezeket a leírásokat egy adatbázisban rögzítik a fejlesztők, és segítségükkel meg tudják majd állapítani, hogy valóban befolyásolta-e az álmunkat az alkalmazás. Reméljük, igen, és a vágyaink álma ma már nem csak egy álom.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (4):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
12 éve 2012. április 11. 16:03
1 Worf

Alkalmazás nélkül is lehet ún. tudatos álmokat létrehozni. Nekem már párszor sikerült. Elalvás előtt rá kell koncentrálni egy adott témára, rápörög az agy, azt' néha összejön.

12 éve 2012. április 11. 16:05
2 Sigmoid

Vagy bekapcsolva kell hagyni a tévét, néha nagyon vicces eredményeket hoz létre.

12 éve 2012. április 11. 17:45
3 Pesta

Omelette du fromage...

12 éve 2012. április 11. 22:57
4 Sigmoid

@Pesta: That's all you can saay, that's all you can saay... xD