0:05
Főoldal | Rénhírek

Megújulnak a magyar nyelvű műsorok Szlovákiában

Megújulnak a közszolgálati Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) nemzetiségi nyelvű adásai.

MTI | 2012. január 29.

A reggeli idősávban a Pátria Rádió piacvezető szeretne lenni, ami több beszélgetést, információt jelent, kevesebb zenével. „Egy élő, pergő reggeli három órát fog kapni a hallgató” – magyarázta Lovász Attila, az RTVS nemzetiségi adásainak igazgatója, amikor Pozsonyban bemutatta a rádió és a televízió új műsorszerkezetét.

Célunk, hogy mind a tévében, mind a rádióban tartalmas programokkal töltsük ki a műsoridőt” – hangsúlyozta Lovász. A rádióban február 6-án vezetik be az újításokat. A Magyar Rádióval együttműködve észak-magyarországi információkkal bővítik a szolgáltatásjellegű, időjárásra, közlekedésre, kulturális programokra vonatkozó műsorokat. Lovász szerint van rá igény, hiszen jelenleg Szlovákiából mintegy 6000 ember dolgozik olyan magyarországi vidékeken, ahol a Pátria hallgatható.

A délutáni élőadás teljes értékű tájékoztatást fog adni politikai, közéleti, gazdasági kérdésekben, azonban az eddiginél jóval könnyedebb stílusban, több zenével. A közszolgálati jelleg is megerősödik, megjelenik az élő irodalom, riportok szlovákiai magyar régiókból, emberekről. A rétegzenei műfajok, mint a jazz rock, a komolyzene, az etno, folk, világzene, de a magyar nóta is fő műsoridőn kívül, hétvégén kap helyet.

A televízióban a változások január 9-e óta vannak érvényben, a nemzetiségi műsor időtartama bővült. Hétfőn, szerdán és pénteken magyar, kedden ukrán és ruszin, csütörtökön roma nyelven sugároznak. A magyar műsorok között van dokumentum- és portréfilm, magazin. Új műsorként megjelent a Szemtől szembe magazin, ahol beszélgetések hangzanak el a szlovákiai magyar tudomány és közélet jeles képviselőivel.

Richard Sümeghy, a RTVS szóvivője elmondta: a rádió és a televízió összevonása óta eltelt egy évben stabilizálták a közszolgálati médium anyagi helyzetét, így a második év nem a megszorításokról, hanem a programok minőségének a javításáról szólhat.

A 2011-es közszolgálati médiáról szóló törvény kimondja, hogy a közszolgálatban a kisebbségek társadalmon belüli részarányának megfelelően kell kisebbségi nyelvű műsorokat sugározni, így az RTVS  tanácsa tavaly márciusban határozott a nemzetiségi programok bővítéséről.

A Pátria Rádió magyar műsorának hallgatottsága 20 ezer és 70 ezer között mozog, a televízió magyar műsorait átlagban 45 ezren nézik.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!