0:05
Főoldal | Rénhírek

Megsemmisítendő utcaképek

Meg kell semmisítenie a Google-nak minden olyan személyes adatot, amelyet a Street View nevű szolgáltatásához Nagy-Britanniában készített felvételek során „véletlenül” begyűjtött.

MTI | 2013. június 24.

A brit információs kormánybiztos hivatala többhavi vizsgálat után pénteken meghozott rendelkezésében 35 napot adott az internetes óriáscégnek az így gyűjtött elektronikus adatok törlésére. Ha a vállalat ennek nem tesz eleget, az a törvényalkalmazó hatóság megsértésének minősülne, ami az angol-walesi törvények alapján súlyos bűncselekmény, és büntetőeljárást vonna maga után – áll a kormánybiztosi hivatal kemény hangvételű rendelkezésében.

A Google Street View – amely digitális fotókból összeállított valós utcaképeket mutat interaktív térképén – 2009 márciusában vált hozzáférhetővé Nagy-Britanniában, és azonnal komoly botrányokat okozott. Sokan ugyanis felismerni vélték magukat vagy közeli ismerőseiket, annak ellenére, hogy a szolgáltatás elvileg felismerhetetlenné teszi a fotókon megjelenő személyek arcvonásait. A brit sajtó nagy terjedelemben tárgyalta akkoriban például annak a férfinak az esetét, aki éppen a londoni Soho egyik szexboltjából lépett ki, amikor a Street View brit változatát készítő fényképezőautó a környéken járt, és le is kapta az illetőt.

Később azonban kiderült az is – és a pénteki végzés elsősorban ezzel kapcsolatos –, hogy a fotókat készítő járművek elektronikus érzékelő rendszerei az éppen fényképezett negyedek pontos helymeghatározásához a helyi wifi-hálózatokat használták, és ezekről letöltöttek személyes jellegű adatokat is. Ezek törlését már korábban elrendelték a brit hatóságok, és a Google be is jelentette, hogy eleget tesz az utasításnak, ám ennek hatósági ellenőrzése során találtak olyan adathordozókat, amelyeken még rajta voltak a letöltött információk. Ezek törlését rendelte el pénteken az információs kormánybiztosi hivatal, most már szűk határidővel és büntetőjogi eljárás kilátásba helyezésével nyomatékosítva.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!