0:05
Főoldal | Rénhírek

A Google-é a Waze!

Rekordáron vette meg a Google az izraeli Waze nevű navigációs programot, több mint egymilliárd dollárt fizetett az alkalmazásért – közölte az izraeli média.

MTI | 2013. június 12.

A több hónapos tárgyalás, majd több napos találgatás után szerdán mindkét vállalat bejelentette honlapján az aláírt megállapodást, amely szerint a Google 1,1 milliárd dollárért jutott hozzá egy Izraelben kifejlesztett programhoz. Ekkora összeget még soha nem fizettek számítógépes alkalmazásért.

A pénz az alapítóké és a befektetőké lesz, az izraeli államkassza adók formájában mindössze kétszáz millió sékelt kap belőle (mintegy 50 millió dollár), mert a főleg külföldi befektetők máshol adóznak nyereségük után – írta az Iszrael Hajom (Izrael Ma) című napilap szerdán.

A Tel-Avivtól északra, Rananában öt évvel ezelőtt létrehozott Waze nevű program segítségével az autósok a lehető leggyorsabban, a dugókat kikerülve juthatnak el célpontjukhoz. Jelenleg mintegy ötvenmillióan használják az applikációt. A megállapodás értelmében a cég kutató és fejlesztő részlege továbbra is Izraelben marad és a Google nem meneszthet senkit a jelenlegi 107 alkalmazott közül.

A Jediót Ahronót című izraeli honlapja, a ynet szerint a Google a Wazét beépíti készülő új Android ötös operációs rendszerébe és a mobiltelefonok nagy részén is elérhető lesz. A Waze alapítói előzőleg tárgyalásokat folytattak a Facebookkal és az Apple-lel is, de végül a Google kínálta a legjobb árat termékükért.

A Waze előtt az Instagram nevű alkalmazásért fizették a legtöbbet: egymilliárd dollár közeli összeget ért a Facebooknak. De ennek az árnak egy részét nem készpénzben, hanem részvényekben fizették, amelyek értéke azóta lecsökkent, és így végül csak mintegy 700 ezer dollárt könyvelhetett el az Instagram.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!