0:05
Főoldal | Rénhírek

Még beszélik Jézus nyelvét

Ciprus szigetének törökök lakta részén él egy apró közösség: a maroniták. Annak az aráminak egy változatát beszélik, amelyen Jézus is szólt.

nyest.hu | 2010. május 12.

Keleti katolikusok, akik Szent Mártonról kapták rendjük nevét, és vagy ezren közülük még beszélik Jézus nyelvét: ők a ciprusi maronita keresztények. A libanoni székhelyű Maronita Egyház ciprusi hívői a török részen élnek, és komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy életben tartsák az arámi nyelvet, amelyet annak idején minden valószínűség szerint Jézus is beszélt – olvasható a moneycontrol.com weboldal hírei között.

Az arámi egyben a legkorábbi keresztények nyelveként is ismert. Az apró ciprusi közösségben, Kormakitisz faluban évszázadok óta ragaszkodnak hozzá és generációról generációra adják tovább egymásnak. Ma körülbelül ezren értik és használják az aráminak a mai nyelvváltozatát. A dialektusnak külön elnevezése is van: angol rövidítéssel CMA (Cypriot Maronite Aramic, azaz ciprusi maronita arámi) néven ismeretes. A nyelvváltozatot számos külső befolyás érte: az arab és a török nyelvek hatása ugyanúgy érezhető rajta, mint a latiné vagy a görögé.

Segítsen a Nyestnek és nyerjen!

Kedves olvasó! Mi, a Nyelv és Tudomány szerkesztői és szerzői, igyekszünk minél érdekesebb, színesebb, izgalmasabb tartalmat, cikkeket, híreket kínálni önöknek. Az is fontos számunkra, hogy az oldalt az önök igényei szerint fejlesszük.

A nyest.hu éppen ezért első alkalommal vesz részt Magyarország legnagyobb online kutatásában, amelynek célja, hogy a honlapok felmérjék látogatóik internethasználati jellemzőit, szokásait, véleményét.

Amennyiben véleményével alakítani szeretné a nyest.hu fejlesztési irányvonalát, vagy ha nyerni szeretne az 500 ezer forint összértékű nyeremények közül, vagy ha egyszerűen csak szívesen segítené munkánkat, kérjük, szánjon rá egy fél órát, kattintson az alábbi linkre és töltse ki a kérdőívet!

Igen, szeretném segíteni a nyest.hu csapatát, esetleg szívesen nyernék is valamit, ha már erre járok - klikk.


 

Persze nem hagyták érintetlenül sem a közösséget, sem a nyelvet az etnikai villongások és a kisebbség felé irányuló diszkrimináció. „Az utolsók közé tartozunk, akik még beszélik ezt a nyelvet” – véli a nyelvtanár Eliász Zoniász. De nem adják fel: éppen szótárt készítenek. „Ne mondja senki, hogy nem tettünk eleget örökségünk védelme érdekében” – mondja.

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!