0:05
Főoldal | Rénhírek

Magyar Szó: kétezer szerb diák tanul magyarul

Szabadkán jelenleg pontosan 1935 szerb diák tanulja a magyart mint környezetnyelvet az általános iskolákban. Az oktatás nehézségei.

MTI | 2009. október 21.

A magyar mint környezetnyelv oktatását nehezíti, hogy Szerbiában ehhez a tantárgyhoz mind a mai napig nincs elfogadott, meghatározott tanterv és tankönyv sem – írja szerdai számában a Magyar Szó című vajdasági napilap. Az újság információi szerint a Vajdasági Pedagógiai Intézetben már kidolgozták a magyar mint idegen nyelv tantárgy tantervét ötödiktől nyolcadik osztályig, és kérték, hogy a magyar is lehessen választható idegen nyelv, de ezt a szerb oktatási minisztérium nem hagyta jóvá.

A tantárgy presztízsét növelné, ha fakultatív helyett választható tantárgy lenne, mert ebben az esetben osztályozhatnák is a tanárok a diákok előmenetelét. A félévi és év végi érdemjegy beleszámítana a tanulmányi átlageredménybe. Jelenleg, lévén nem kötelező tantárgyról szó, a diákok egy része – leginkább a felsősök – nem veszik azt komolyan. Az alsóbb osztályokban nagyobb az érdeklődés a magyar mint környezetnyelv tanulása iránt, mint a felsősök körében, mert a felsősöknek több tantárgyuk van, és jobban le vannak terhelve, mint az alsósok.

További nehézséget jelent, hogy kevés a tanterem a fakultatív órákra, és nehéz megfelelő tanulócsoportokat kialakítani az eltérő magyar tudással bíró diákok számára. Vannak, akik egészen jól beszélik a magyart, mert például vegyes házasságban élnek, vagy mert magyar gyerekekkel játszanak – de vannak, akik egy szót sem tudnak magyarul.

Hasonló tartalmak:

legutóbbi hozzászólások listája...
Nyelv és politika; Természettudomány; Nyelvtudomány; Oktatás; LEITERJAKAB
Váltás normál nézetre...