0:05
Főoldal | Rénhírek

Magyar nyelvű szakképzés indulhat a Vajdaságban

A vajdasági magyar szakképzés fejlesztéséről szóló elvi megállapodást kötött Magyarkanizsán a Miniszterelnökség, a Földművelésügyi Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium és a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT).

MTI | 2015. március 22.

A szerb-magyar határhoz közeli kisvárosban a külhoni magyar szakképzés éve programsorozat keretében a vajdasági szakképzési lehetőségekről tárgyaltak a felek. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte, hogy alapvető cél ráirányítani a figyelmet a szakképzés fontosságára. Mint fogalmazott, most a legégetőbb probléma az elvándorlás, és erre kell a hathatós válaszokat találni. „Ma a magyarság megerősítése az alapvető cél a magyarok lakta régiókban, ennek a gazdasági megerősítésnek az egyik alapja lehet a szakképzés átalakítása” – tette hozzá. Szerinte ahhoz, hogy a magyarok a szülőföldjükön tudjanak boldogulni, arra van szükség, hogy jól menő magyar gazdaságok jöjjenek létre, és ehhez a megfelelő szakképzést is biztosítani kell.

Elmondása szerint a különböző határon túli régióban körülbelül fele-fele arányban választják a diákok a szakoktató intézményeket és a gimnáziumokat, de Erdélyben kimagasló arányban inkább gimnáziumba indulnak a fiatalok, míg a Vajdaságban kétharmaduk inkább a szakiskolákat, szakközépiskolákat választja. „Úgy gondolom, hogy ez jó tendencia, viszont ezt kell megtölteni olyan tartalommal, hogy valóban olyan szakmákat tanuljanak a gyerekek, amellyel később a szülőföldön tudjanak boldogulni” – tette még hozzá.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte, hogy az utóbbi években a vajdasági magyar politika is sokat foglalkozott a képzési-oktatási rendszer „talpon tartásával”, átalakításával, megóvásával. Szerinte a jövőben a szerbiai oktatási rendszer a gazdaságosság és a korszerűsítés miatt komoly változásokon esik majd át, és ebben kell megtalálni a magyar szellemiségű és jó minőségű magyarnyelvű oktatás helyét. Hozzátette, hogy a fiataloknak versenyképes tudásra van szükségük, ami a munkaerőpiacon is előnyt jelenthet számukra.

Hajnal Jenő, a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács elnöke a megállapodással kapcsolatban nyomatékosította, hogy annak célja a gazdaság fejlesztése, a munkanélküliségi gondok megoldása és a szülőföldön való megmaradás biztosítása.

A március 18-án aláírt megállapodás főleg a mezőgazdaság és az idegenforgalom területét érinti, tanműhelyek kialakítására, illetve a szakiskolák korszerűsítésére vonatkozik. Az együttműködés keretében Magyarkanizsán, Topolyán és Szabadkán alakítanak ki gyakorlati tanlétesítményt.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások (1):

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
9 éve 2015. március 22. 19:48
1 szeverna

inkább erre költsenek,mint stadionra...