0:05
Főoldal | Rénhírek

Kevesebb a diák a horvátországi magyar iskolákban

Az előző tanévhez képest kevesebb elsős diák kezdi meg tanulmányait a horvátországi magyar tannyelvű iskolákban; a szülők inkább horvát osztályokba küldik gyermekeiket – írja az Új Magyar Képes Újság című horvátországi hetilap internetes oldalán.

MTI | 2012. július 11.

Az eddigi beiratkozási adatok alapján a négy horvátországi magyar tannyelvű általános iskolából kettőben az idén ősszel nem indul magyar tannyelvű első osztály. A négy iskola három faluban (Laskó, Vörösmart, Kórógy) és Eszéken, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központban működik. Szeptemberben a laskói és a kórógyi iskola maradhat elsős diákok nélkül.

A hetilap cikkéből kiderül, hogy az elmúlt négy évben 20 százalékkal csökkent a tanulók létszáma a magyar tannyelvű iskolákban. Az első osztályok esetében pedig az utolsó két évben 16 százalékos visszaesés mutatkozott.

Az eszéki magyar oktatási központ középiskolájában is az elsősök csökkenése várható. A négy magyar tannyelvű általános iskolából az idén 19 nyolcadikos került ki, míg az előző években több mint 30 diák fejezte be az általános iskolát. A korábbi évek tapasztalata szerint nagyjából a diákok fele választja az eszéki magyar középiskolát.

A magyar tannyelvű általános iskolákban létesült horvát tanulócsoportok létszáma folyamatosan növekszik, az utóbbi tíz évben 133 százalékos gyarapodás tapasztalható.

A lap szerint lesújtó adat az is, hogy a horvát tannyelvű általános iskolákban fakultatív magyarórákra, azaz anyanyelvápolásra járó 114 magyar nemzetiségű nyolcadikos gyerek közül eddig ketten iratkoztak be a magyar középiskolába, holott a horvátországi magyarok az óvodától az egyetemig tanulhatnak anyanyelvükön.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!