0:05
Főoldal | Rénhírek

Egyre kevesebb a magyar diák a Vajdaságban

Hétfőn kezdődött és május végig, gyakorlatilag pedig a tanév kezdetéig tart a beiratkozás a vajdasági általános iskolákban: a Közép-Bánságban a magyarul tanuló diákok számának csökkenése érezhető, miközben a magyar szülők egy része a gyermekeit szerb osztályba íratja.

MTI | 2012. április 5.

Magyarszentmihályon (Mihajlovo) kilenc magyar elsős beiratkozását várják. A mostani első osztálynak tíz diákja van. A lukácsfalvi (Lukino Selo) iskola magyar osztatlan osztályában (elsőtől negyedikig) jelenleg heten tanulnak, őszre viszont öt magyar elsős beiratkozását várják. Így két év után újra lesznek magyar elsősei az ötszáz lakosú falu iskolájának.

A vidék legnagyobb magyar többségű településén, Muzslyán (Muzlja) kevesebb elsőssel számolnak, mint tavaly. A központi iskolaépületbe 33, a Szervó Mihály utcában levő „kinti” iskolában, pedig tíz magyar első beiratkozására számítanak.

Törzsudvarnokon (Banatski Dvor) a négyosztályos magyar osztatlan tagozatnak egyetlen negyedikes tanulója van, a felsősök pedig a szomszédos Tordán folytatják iskoláztatásukat. Udvarnokon még egy szülő sem jelezte, hogy magyar osztályba íratná a gyerekét, ezért nagy a valószínűsége annak, hogy a faluban megszűnik a magyar tannyelvű oktatás. A mintegy ezer lakosú település lakosságának a fele még magyarnak vallja magát, ennek ellenére a magyar tanulók száma évről-évre csökkent. Az elmúlt hat évben már csak egy osztatlan magyar tagozat maradt annak ellenére, hogy volt olyan tanév, amikor magyar tannyelven öten tanultak, a szerb osztályba pedig  nyolc magyar gyermek.
Nagybecskereken (Zrenjanin) , a bánsági magyarság oktatási központjában, a vajdasági Bánság legnagyobb városában egykor hat elemiben működtek magyar osztályok, majd a 90-es évek „ésszerűsítése” után egy iskolában maradt magyar tannyelvű oktatás.

A Sonya Marinkovity Általános Iskolában, ahol ebben a tanévben 10 magyar elsős tanul, a szülők előzetes jelzése alapján 10–18 magyar elsőst várnak a következő tanévre.

Az iskolai utánpótlást nehezíti, hogy egyetlen magyar óvodai csoport működik a 79 ezres városban, amelyben több mint háromezer magyar él. Kevés a gyerek, a magyarság pedig széttagolva él a városban, s emiatt sok szülő a közelebbi, szerb iskolába íratja gyerekét.

Becslések szerint csak minden negyedik, magyar családban született gyerek tanul anyanyelvén Nagybecskereken.

Kapcsolódó tartalmak:

Hasonló tartalmak:

Hozzászólások:

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!